2020 VT4

Na petek 13. je rohnel mimo Zemlje in nas zgrešil le za las

S.R.
18. 11. 2020, 10.17
Posodobljeno: 18. 11. 2020, 10.20
Deli članek:

Zanj nismo vedeli, opazili smo ga šele, ko je odbrzel naprej.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

2020 VT4, kar je trenutno ime tega asteroida, s prvotnim delovnim imenom A10sHcN, je na petek 13. mimo Zemlje, natančneje »čez« južni del Tihega oceana, letel na razdalji pičlih 400 kilometrov. Ni odveč dodati, da astrologi zanj niso vedeli, tako smo nanj nevede čakali povsem nepripravljeni. Za primerjavo, tudi od tega asteroida precej večja Mednarodna vesoljska postaja kroži približno 400 kilometrov nad našimi glavami.

Asteroid so v zgodnjih jutranjih urah v soboto opazili s pomočjo sistema zgodnjega opozarjanja Atlas v observatoriju Mauna Loa na Havajih, kar ne bi bilo dovolj zgodaj, od njegovega preleta je namreč takrat minilo že 15 ur. To po navedbah portala ScienceAlert sicer ni nič nenavadnega, saj se je Zemlji približeval iz smeri Sonca, v tej smeri pa je vidljivost z našega planeta zmanjšana, hkrati je bila njegova hitrost velika. 

Astrologi njegov premer ocenjujejo na približno pet do deset metrov, v velikosti kakšne počitniške hišice, pri čemer dodajajo, da se je Zemlja le 20 ur pred njegovim preletom nahajala na njegovi orbiti. 2020 VT4 je podrl tudi rekord najbližjega znanega preleta asteroida, ki pozneje ni postal tudi meteor, torej nas je zgrešil. To se je sicer zgodilo že drugič letos, saj je pred tem 16. avgusta nov rekord postavil asteroid 2020 QG, ki se je Zemlji približal na 3000 kilometrov. V zadnjih letih vse pogostejši rekordi so sicer posledica boljše tehnologije ter s tem povezanih meritev in opazovanj.