O dedku kvartopircu in naključju

Vlado Kreslin zapisal resnično družinsko zgodbo, ki se je začela na Soški fronti

Eva Jandl
16. 11. 2020, 20.15
Deli članek:

Resnična življenjska zgodba o dedku kvartopircu in naključju, ki se je začela na Soški fronti in epilog dobila 70 let kasneje v vaški urarnici.

Miro Majcen
Znamenita žepna ura.

Glasbenik Vlado Kreslin (66) je pred kratkim prejel Ježkovo nagrado za svoj bogati umetniški opus, ki si jo je moral, v duhu današnjega časa, podeliti kar sam. Pojasnil je, da sam ni prepričan, da je njegovo ustvarjanje v Ježkovem duhu, saj v njegovih delih ni zaslediti toliko duhovitosti in humorja, a je za nagrado izjemno hvaležen. 

Hkrati je prekmurski poet v svoji novi skladbi predstavil družinsko zgodbo iz preteklosti, ki je svoj epilog dobila desetletja kasneje. Zapel je namreč o žepni uri dedka, Jožefa Kreslina, ki se je v prvi svetovni vojni boril kot avstro-ogrski oficir na italijanski fronti. Tam je ujetemu italijanskemu oficirju »zaplenil« žepno uro, ki so mu jo darovali podrejeni vojaki.

Tako je s Soške fronte prinesel srebrno žepno uro, ki jo je neke noči v lastni gostilni Central v Beltincih izgubil pri kartah, bil je namreč strasten kvartopirec. Za njo se je izgubila vsaka sled, ko jo je 70 let kasneje Jožefov sin Milan po naključju odkril pri vaškem urarju in jo odkupil. Milanov sin Vlado je zgodbo opisal v novi skladbi Tista zakartana ura in posnel tudi videospot, kjer v črno-beli podobi poustvarja dogajanje iz preteklosti, na posnetku pa lahko vidimo tudi znamenito uro in fotografijo Kreslinovega dedka.