dostava hrane

Katera je tista hrana, ki med prevozom ne bo izgubila kvalitete?

T.D.
31. 10. 2020, 21.33
Deli članek:

Nekatere jedi dostavo prenesejo bolje kot druge. Katere so te jedi in katerih ni priporočljivo zapreti v nepredušno embalažo ali jih kasneje pogrevati?

Dreamstime
Pica je vedno dobra izbira, ocvrt krompirček malo manj

Vlada je s posebnim odlokom omejila obratovanje restavracij, ki hrane ne smejo streči, lahko pa jo dostavljajo potrošniku oziroma mu zagotovijo varen osebni prevzem. Restavracijam, gostilnam in ostalim ponudnikom hrane se je tako promet v velikem obsegu preselil na splet in v nove prevzemne točke ali dostavo na dom.

Hrana med transportom

A pri dostavi pripravljene hrane se lahko izkaže, da je med prevozom nekoliko izgubila na kvaliteti. Jasno je, da dostavljena hrana ne more biti enaka tisti, ki nam jo postrežejo v restavraciji. Pica je vedno boljša sveža, a je lahko dobra tudi, ko je hladna. Tudi burger je boljši, ko je solata v njem še hrustljava, a ga pojemo tudi, če je že nekoliko mehkejša. Vsekakor pa obstaja nekaj jedi, ki prevoz prenašajo še kar dobro, in nekaj takšnih, ki bi jih morali pravzaprav pojesti še tople.

Hrana, ki dostavo prenaša najbolje

Lazanja, zlasti če je v primerni embalaži, je odlična izbira, ko naročamo hrano. Običajno prispe še prijetno topla, pa tudi če ne, bo dobro prenesla pogrevanje. Juhe, še bolj pa enolončnice, so običajno med najboljšimi izbirami, ko govorimo o dostavljeni hrani. Primerno zapakirane dolgo obdržijo toploto, pa tudi sicer je to hrana, ki kar kliče po pogrevanju. Saj veste – ričet in jota sta naslednji dan še boljša. Dobro potuje tudi večina azijskih jedi z rezanci, ker ne vsebujejo veliko omake, zaradi katere bi se rezanci razmočili, pa še pogrevanje dobro prenesejo. Prav tako se dobro obnesejo razne jedi z žara.

Kaj naj raje počaka na obisk restavracije

Ocvrte jedi ne bi smele biti dolgo zaprte, saj se skorjica zaradi kondenza v embalaži hitro razmoči, to pa je praktično nemogoče rešiti s pogrevanjem. Prav tako odsvetujemo stejke. Res je, da morajo ti po peki nekaj časa počivati, a ne toliko, kolikor traja dostava, in ne v nepredušno zaprti embalaži.