Zanimivosti

Čas je, da vrtnice pripravite na zimo

Z.F.
27. 10. 2020, 21.30
Deli članek:

Kljub temu, da večina vrtnic še vedno lepo cveti in poganja popke, je čas, da jih počasi pripravimo na zimo. Tako bomo poskrbeli, da bodo poškodbe čim manjše, prihodnje leto pa nas bodo ponovno razveseljevale s svojimi cvetovi.

Dreamstime
Pred obrezovanjem vrtnice dobro očistite listja in uvelih cvetov.

Zima vrtnicam praviloma ne prinaša posebnega stresa, prav tako jo ob pravilni oskrbi zelo dobro prenašajo. Težave se pojavijo le, če so pozimi velika temperaturna nihanja, pogosta zaporedna zmrzovanja in odmrzovanja, dolgotrajne odjuge in moker sneg. Daljše obdobje sončnih dni in odjuga spodbudita pretakanje sokov in brstenje vrtnic. A ko spet pritisne mraz, brsti pozebejo. Nekoliko nevarna je lahko pozimi še suša. Hladen veter in sonce lahko še dodatno izsušita poganjke, ki so brez listov, ki kljub nizkim temperaturam potrebujejo vodo. Takšni poganjki se lahko posušijo, podobno se lahko zgodi s stebli ali celo vrtnico.

Nikar ne hitimo

Za obrezovanje in zaščito vrtnic imamo čas vse do sredine novembra. Nekaj slan in nekaj juter pod ničlo vrtnicam ne bo škodilo, temveč jih bo zgolj okrepilo. Z zaščito zato nikar ne hitite, dokler se temperature čez dan ne bodo spustile pod pet stopinj Celzija, saj lahko v nasprotnem primeru povzročite rast spečih popkov, ki bodo ob resnejšem mrazu odmrli.

Dreamstime
Z jesensko rezjo naredimo prostor, da jih bomo lažje osuli in preprečili lomljenje stebel.

Obrezovanje

V pozni jeseni tako vrtnicam najprej odstranimo še neodprte popke, prav tako jih primerno obrežemo. Jesenska rez sicer ne služi vzgoji, temveč je priprava na zimo. Tako naredimo prostor, da jih lažje osujemo ter preprečimo lomljenje stebel zaradi snega. Poganjke jeseni skrajšamo na 20–30 centimetrov, odstranimo tudi vse poškodovane in bolne poganjke. Vzpenjavk ne krajšamo. Ker vsaka rez spodbudi rast novih popkov pod rezjo, obrezujte čim kasneje.

Čiščenje

Veliko pomembneje kot obrezovanje je čiščenje vrtnic. Pred zimo odstranimo vse odpadlo listje in potrgamo morebitne liste s skrajšanih poganjkov. Teh listov raje ne kompostirajte, saj so prezimovališča bolezni. Vrtnice po čiščenju preventivno poškropite z bakrovim pripravkom, ki jih bo zaščitil in omogočil primerno hibernacijo.