Zanimivosti

E-oskrba je prava rešitev za marsikaterega upokojenca v naši občini

Oglasno sporčilo
16. 11. 2020, 14.00
Posodobljeno: 16. 11. 2020, 14.25
Deli članek:

Večina starejših si želi čim dlje bivati v svojem domu, ob tem pa so tudi čakalne dobe za vključitev v bivanje v domu starejših dolge. Poleg čakalnih dob izziv predstavljajo še visoke cene oskrbe, zaradi česar se vse več ljudi raje odloči, da ostane doma, tudi ko je njihovo zdravstveno stanje slabše in bi potrebovali pomoč.

Storitev socialnega servisa E-oskrba uporabnikom omogoča bolj samostojno in neodvisno bivanje na domu ter 24-urno varnost in zdravstveno pomoč v primeru nezgode ali slabega počutja. O tem smo govorili z županom Občine Šmartno pri Litiji, ki je poudaril, da je oskrba na daljavo še posebno pomembna v času pandemije covid-19.

»Za storitev E-oskrba in celoten projekt sem izvedel na enem od sestankov s predstavniki podjetja, ki storitev izvaja. Takoj se mi je zdela to dobra ideja, ki bi jo lahko uresničili tudi v naši občini, saj se pogosto srečujem tudi s starejšimi. Veliko starostnikov si želi čim dlje bivati v svojem domu in si ne želi institucionalne oskrbe. Seveda si marsikdo tega ne more privoščiti, obenem pa so domovi za starejše zasedeni in s tem za marsikoga praktično nedosegljivi. Ob pogovoru s prostovoljci programa Starejši za starejše smo tako prišli do ugotovitve, da bi bila E-oskrba prava rešitev za marsikaterega starostnika v naši občini. Tako je ideja postala pobuda, ob podpori občinskih svetnikov pa sem za ta projekt tudi predvidel sredstva v občinskem proračunu. Tako smo občanom zagotovili subvencijo za osnovni paket E-oskrbe, program oskrbe na daljavo pa je zaživel že letos. Imamo tudi prve odzive, ki so zelo pozitivni. Starejši zagotovo čutijo tudi posledice izolacije zaradi pandemije covid-19. Še posebno če živijo sami in v bližini nimajo sorodnikov oziroma znancev. Zato je E-oskrba zelo primerna rešitev za starejše, ki so sami in potrebujejo občutek varnosti, obenem pa je to za sorodnike skrb manj, ko so odsotni od doma in ne morejo v vsakem trenutku priskočiti na pomoč.«

Rajko Meserko, župan Občine Šmartno pri Litiji

Če bi tudi vi radi svojim staršem zagotovili varnost na daljavo, za več informacij in naročilo E-oskrbe pokličite na 080 8000 ali obiščite www.telekom.si/e-oskrba.