Zanimivosti

E-oskrba lahko reši življenje in razbremeni svojce

Oglasno sporočilo
12. 11. 2020, 12.29
Posodobljeno: 12. 11. 2020, 13.09
Deli članek:

E-oskrba je storitev socialnega servisa, ki zagotavlja 24-urno povezavo s centrom za pomoč na daljavo in organizacijo pomoči v primeru nezgode – in to s pritiskom na en sam gumb. O tem, zakaj je oskrba na daljavo pomembna in kako lahko razbremeni marsikaterega svojca, starejšim pa celo reši življenje, je spregovorila Nada Pintar, koordinatorka programa Starejši za starejše pri Društvu upokojencev Šmartno pri Litiji.

»Naše Društvo upokojencev Šmartno pri Litiji že od leta 2012 aktivno sodeluje v projektu ZDUS-a Starejši za starejše. V projekt je vključenih 18 naših prostovoljcev, ki v 54 vaseh v občini obiskujejo starejše od 69 let. Najpogosteje poročajo, da zelo veliko ljudi v hišah živi samih, saj so se svojci odselili ali pa živijo v zgornjih nadstropjih družinske hiše, zato z njimi nimajo stalnega stika. Pogosto se dogaja, da so otroci ves dan od doma, onemogli starši pa so prepuščeni sami sebi. Na naših strokovnih srečanjih nam je Telekom Slovenije predstavil storitev E-oskrba. Z velikim veseljem smo sprejeli tudi pobudo našega župana Rajka Meserka, da občina storitev subvencionira. V društvu smo se takoj odzvali in k sodelovanju pozvali vse ustanove, ki poznajo potrebe na terenu (patronaža, CSD, Dom Tisje). Naši prostovoljci so posameznikom, za katere so menili, da bi jim storitev E-oskrbe prišla prav, to predstavili in jim pomagali pri prijavi na občinski poziv. Svojci so nam bili zelo hvaležni za našo posredovanje in pomoč. Pred dnevi smo se poslovili od gospe, ki je menila, da E-oskrbe še ne potrebuje. Kmalu zatem je v domačem okolju padla, pomoč pa žal ni prišla pravočasno. Odziv naših uporabnikov je sicer zelo pozitiven, tudi v društvu smo zelo zadovoljni, da smo sodelovali pri projektu. Vsa pohvala torej občini za tako pozitiven pristop, saj so s tem omogočili uporabo storitve ljudem, ki si tega sami ne morejo privoščiti, in pa seveda E-oskrbi

Nada Pintar, koordinatorka programa Starejši za starejše pri Društvu upokojencev Šmartno pri Litiji

Če bi tudi vi radi svojim staršem zagotovili varnost na daljavo, za več informacij in naročilo E-oskrbe pokličite na 080 8000 ali obiščite www.telekom.si/e-oskrba.