Zanimivosti

6 nasvetov za boljši spanec

Oglasno sporočilo
26. 10. 2020, 11.00
Posodobljeno: 19. 6. 2023, 19.24
Deli članek:

Raziskave dokazujejo, da dandanes spimo dovolj časa, vendar spanec ni dovolj kakovosten. Razloge lahko poiščemo v stresu sodobnega življenja in pretirani uporabi zaslonov tik pred spanjem. Pomembno pa na spanje nekaterih vplivajo tudi omejitve, s katerimi smo soočeni zaradi svetovne zdravstvene krize. Če ne spite dovolj in dovolj kakovostno, možgani ne delujejo, kot bi morali. Pomanjkanje kakovostnega spanca slabo deluje na delovanje endokrinega in imunskega sistema. Kronično pomanjkanje lahko povzroči debelost in druge težave, kot so zmedenost, sitnost in zapletanje jezika med govorjenjem. Spanje je torej nujno za uspeh. Preverite 6 nasvetov za boljši spanec!

Kako izboljšati kakovost spanca?

  1.  Prehrana je prvi pomemben dejavnik kakovosti spanja, ki ga ne smete spregledati. Maščobe, začinjene jedi in sladkarije povzročijo, da telo med prebavljanjem deluje s polno zmogljivostjo, namesto da bi počivalo. Posamezniki, ki se soočajo z nespečnostjo, pogosto zvečer uživajo mastne in sladke jedi, zaradi tega pa se ne spopadajo le s pretirano težo, temveč zaradi pomanjkanja spanca tudi z razdražljivostjo.
  2. Izogibajte se zaslonom pametnih telefonov, računalnikov in televizije tik pred odhodom na večerni počitek.
  3. Prilagodite urnik vadb. Čeprav je gibanje pomembno za splošno zdravje, zmanjševanje stresa in kakovostni spanec, lahko, če vadbo izvajate prepozno, povzroči težave s spanjem.
  4. Ne uživajte poživil. Težav vam ne bo povzročil le alkohol. Tudi kava in druga poživila vas bodo pretirano predramila, prav tako zvečer ni najboljše uživati zdravil v tekočem stanju, saj lahko povzročijo čezmerno uriniranje. Uro ali še bolje dve uri pred spanjem prekinite vnos tekočin.
  5. Čez dan telo čim dlje izpostavite sončni svetlobi, oziroma, če ni mogoče, močno svetli umetni svetlobi.
  6. Morda se bo slišalo nenavadno. Zmanjšajte ali celo odpravite dremež. Tovrstni kratkotrajni počitki so koristni, pri nekaterih pa lahko slabo vplivajo na notranjo uro. Je pa to zelo osebna stvar, saj nekateri vajeni dremeža, nimajo težav z nespečnostjo.

Čeprav ste videti v spanju vsi enaki, so razlike v mišičnem tonusu, gibanju in drugih dejavnikih, ki se pojavijo v določenih trenutkih oziroma fazah spanja. Preden zaspite in med kratkotrajnimi prebuditvami ste v fazi budnosti. Sledi faza NREM (ne-hitro premikanje očes), ki jo sestavljajo tri stopnje – od lahkega spanja, ko imate včasih občutek padanja, do globokega, ko vas je težko prebuditi. Hoja v spanju, če ste zanjo dovzetni, se pojavi v tej fazi in velja za tretjo stopnjo. Spanje REM (hitro premikanje očes) pa je tisti čas, ko sanjate.

Za kakovost spanja so enako pomembne vse faze. Če težko zaspite, kar je najbolj pogosta težava, potem bodo odsotne naslednje faze. Ne bo faze NREM in ne bo najbolj pomembne faze REM, časa aktivne sprostitve možganov, med katero podoživite dnevno dogajanje.

Ne da bi vplivala na kakovost spanja, pametna ura Huawei Watch GT 2 Pro s tehnologijo TruSleep 2.0 sledi fazam spanja, meri srčni utrip, dihanje in analizira kakovost na podlagi časov trajanja posameznih faz in razmerji med njimi.

Pametna ura Huawei Watch GT 2 Pro je dodatek družini pametnih ur Huawei Watch GT 2, eni najbolje prodajanih na svetu. Huaweiu je uspelo bistveno izboljšati zmogljivosti spremljanja zdravja. Spremljanje srčnega utripa je natančnejše po zaslugi nove tehnologije Huawei TruSeen 4.0+ in izpopolnjenega tipala. Hiter tempo sodobnega življenja zahteva, da si vzamete dovolj časa tudi za počitek. Skrb za spanje bi zato morala biti prednostna naloga, pri tem pa vam lahko z nasveti za izboljšanje spanja pomaga pametna ura Huawei Watch GT 2 Pro in vanjo vgrajena tehnologija TruSleep 2.0. Ura pa vam bo pomagala tudi zjutraj, saj vas na podlagi naprednega sledenja spanja in funkcije budilke nežno prebudi, da novi dan začnete z nasmehom.

Huawei je hkrati s pametno uro Watch GT 2 Pro predstavil tudi model Huawei Watch Fit. Tudi ta ima vgrajeno tehnologijo sledenja spanje in zdravja, odlikujejo pa jo majhne mere in teža. Pametna ura Huawei Watch GT 2 Pro je na voljo v športno nočno črni in klasični meglično sivi za priporočeno maloprodajno ceno 329 €. Huawei Watch Fit pa po priporočeni maloprodajni ceni 119 € s paščkom v grafitno črni, sakura rožnati ali barvi zelene mete.