Zanimivosti

Kako je s predčasnim odplačilom kredita

Z.F.
24. 10. 2020, 16.44
Posodobljeno: 21. 3. 2023, 10.07
Deli članek:

Mesec oktober velja za mesec varčevanja, pa čeprav se po drugi strani prav v tem mesecu začnejo višati stroški. Ne glede na to, kje živite, ogrevanje povsod stane, a tokrat namenjamo temo kreditom.

Dreamstime
Z najemom novega kredita lahko celo zmanjšate stroške in premijo ter obdobje trenutnega kredita.

Eden od rekov pravi: varčuj, kadar lahko, kadar nimaš, ne moreš. Zato varčujte vse leto, in ne le v mesecu oktobru. Kot poseben mesec ga predstavljamo predvsem otrokom, ko jih želimo z varčevanjem naučiti motivacije in možnosti doseganja svojih ciljev. Da bi čim lažje prišli do prihrankov in bi v denarnici ostalo kar največ, je včasih smiselno premisliti tudi o odplačilu kredita z najemom novega, ugodnejšega. Se to sploh izplača?

Preverite pogodbe

Obrestne mere se nenehno spreminjajo, zato je še posebej pri dolgoročnih stanovanjskih kreditih smiselno spremljati trg, ki nam lahko tako omogoči tudi določene »prihranke« z »zamenjavo« kredita. Kako? Če ste kredit najeli v času visokih obrestnih mer, lahko z najemom novega kredita, z nižjo obrestno mero, poplačate in v prihodnje plačujete manj obresti. Na Zvezi potrošnikov Slovenije pri tem poudarjajo, da lahko svoj mesečni obrok na ta način celo zmanjšate, skrajšate dobo odplačevanj – ali celo oboje.

Kaj moram vedeti?

Preden se lotite najema novega kredita, preglejte podatke obstoječega kredita in preverite trenutno stanje. Pozorni bodite predvsem na podatek, koliko glavnice je še neodplačane, saj gre v tem primeru za preostanek dolga. Preverite, koliko neodplačanih anuitet še imate oziroma koliko mesečnih obrokov vam je še ostalo do končnega izplačila, kakšna je obrestna mera (pri tem je pomemben podatek tudi efektivna obrestna mera, ki kaže realno stanje) ter kakšni so mesečni stroški vodenja kredita.

Podatki o novem kreditu

Zdaj, ko ste preverili podatke obstoječega kredita, preverite še podatke novega, ki bi ga najeli za odplačilo obstoječega. Pri tem bodite pozorni predvsem na znesek kredita, pri čemer govorimo o znesku neodplačane glavnice, kolikšna je nova obrestna mera, kakšno je novo število anuitet oziroma mesečnih obrokov; ne pozabite, da bodo nastali tudi stroški kredita, ki lahko nanesejo do tisoč evrov. 

Predčasno plačilo je zakonsko omejeno

Še preden se odločite za nov kredit oziroma revidentiranje starega, se dobro pozanimajte o stroških in ostalih dajatvah. Pred najemom novega kredita torej obstoječi kredit in njegove stroške primerjajte s celotnimi stroški najema novega kredita. Če so stroški trenutnega kredita občutno višji od novega, je smiselno kredit predčasno odplačati z novim. A pri tem bodite previdni in se pozanimajte, kako vam bo banka v primeru predčasnega odplačila kredita zmanjšala obresti in tudi druge stroške, ki ste jih za celotno obdobje vnaprej plačali ob odobritvi kredita. Novega kredita ni nujno najeti pri obstoječi banki, temveč ga lahko najamete oziroma prenesete na drugo banko, ki ima ugodnejše pogoje.