NE JEJMO IZ DOLGOČASJA

Kaj je čustvena lakota ali čustveno prenajedanje

T.D.
25. 10. 2020, 10.11
Deli članek:

Raziskava ameriške univerze v Marylandu je pokazala, da je kar 75 odstotkov prenajedanja povezanega s čustvi.

Dreamstime
Namesto po hrani posezite po kozarcu vode in počakajte pet minut.

Ljudje jih prevečkrat poskušajo zatlačiti pod goro hrane. Volčjo lakoto najhitreje odpravi kamboška garcinija, saj poviša raven hormona sreče serotonina, da bi se s težavo, ki je ne nazadnje sprožila občutek lakote, konkretno spoprijeli. Verjetno se vsi strinjamo, da je sladoled veliko boljši kot enourna telovadba … No, vsaj dokler ne stopimo na tehtnico. Ko je naše telo pod stresom, hrepeni po nasitni in škrobnati hrani, ki sprošča in umirja. A različna čustva naj bi tudi sprožila hrepenenje po različni hrani. Medtem ko srečni ljudje večkrat posežejo po pici, žalostni raje vase zmečejo sladoled in čokolado, zdolgočaseni pa čips. Po čem pa posegate vi?

Kaj torej narediti

Hrana ima pri čustveni lakoti vlogo obliža. Pomaga, a le za nekaj časa. Za soočanje z občutki morate tako najti alternativo, če ne želite na koncu v svoje življenje povabiti še diete. Morda bodo alternative od vas zahtevale nekaj več dela, a na koncu dneva vas bodo vsekakor pustile veliko bolj zadovoljne, kot bi vas deset rebrc čokolade. Če se počutite osamljene, koga pokličite. Ste živčni? Zaplešite na svojo najljubšo skladbo ali se izživljajte nad stresno žogico. Utrujenost je najboljše odpraviti s toplim zeliščnim čajem, ki ga srkate ogrnjeni v toplo odejo ali med uživanjem v topli kopeli, obdani s svečami. Morda je najtežje rešiti dolgočasje, saj je pri njem glavni problem, da se nam takrat v resnici ne da početi ničesar. Morali se boste brcniti in oditi na spontan izlet, morda v kino ali najti nov hobi.

Triki za spopadanje s čustveno lakoto

Prilagamo še nekaj nasvetov, kako se spopasti s čustveno lakoto in jo na koncu tudi premagati. Ko napade lakota, pomislite, kaj se vam trenutno dogaja (stresne razmere, strah, žalost in drugo). Dovolite si občutiti čustva (s solzami ni nič narobe). Pišite dnevnik prehrane in čustev (kdaj ste kaj pojedli). Obrok jejte v miru (brez motilcev, kot je televizija, telefon). Jejte počasneje. Raziščite, kdaj jeste, in najdite nadomestno aktivnost (osamljeni pokličite prijatelja, pod stresom telovadite ali prakticirajte jogo, utrujeni spremenite spalne navade). Namesto po hrani posezite po kozarcu vode in počakajte pet minut (če ste še vedno lačni, pojejte nekaj zdravega).