RECEPTI IN NASVETI

Domači zdravilni pripravki: za zdravje in boljše počutje

Z.F.
18. 10. 2020, 17.10
Deli članek:

Zakaj ne bi poskušali svojega zdravja obvarovati in okrepiti na naraven način? Tu so priročni recepti za lajšanje različnih tegob.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

V teh »čudnih« časih je skoraj nerodno govoriti o gripoznih obolenjih in prehladu, pa vendar začenjamo z odličnim sirupom, ki je nepogrešljiv pri kašlju, bronhitisu in vnetju dihal. Pripravimo pa ga zgolj iz nekaj pečk kutine. Za pripravo potrebujemo osem pečk kutine, prelijemo jih s 150 ml vode ter pustimo čez noč ali (še bolje) 24 ur, da nastane gosta sluz. Nato pečke odstranimo in sluzi dodamo 100 g medu ter dobro premešamo, da nastane homogen sirup. Sirup uživamo do trikrat na dan po eno žlico.

Proti opeklinam

Zdrobite deset gramov posušenih pečk. Lahko z žlico ali v mešalniku. Prelijte z dvema decilitroma vode in pustite 12 ur, da nastane gosta sluz. Sluz nanesite na prizadeti predel, čim večkrat na dan.

Proti gubam

Pripravite si naraven, domači losjon. Zdrobite pet gramov pečk in jih prelijte s skodelico vrele vode. Pomešajte in pustite 15 minut. Nato precedite in počakajte, da se ohladi. Ohlajeno sluz nanesite na obraz, ustnice in predele, kjer so vidne gube. Postopek ponavljajte vsaj teden dni.