Zanimivosti

Ni zgolj napitek, ampak veliko več

Z.F.
18. 10. 2020, 10.25
Deli članek:

Kava je povsod po svetu poznana pijača in le redko se zgodi, da vam je ne bi mogli postreči. Kakšno radi pijete? Turško, skuhano v kafetjeri, filter kavo, z mlekom? Ne pozabimo, da se kava uporablja tudi širše.

Shutterstock
Dim ob žganju kavne usedline bo iz vašega doma pregnal nedobrodošle žuželke.

Verjetno je kava najbolj razširjen napitek na svetu, po podatkih sodeč jo ob jutrih pije več milijonov ljudi. Za številne je kava jutranji ritual, ki jih prebudi in jim polepša jutro, drugi jo pijejo iz navade, tretji zaradi njenega vonja in edinstvenega okusa … Študije o koristih oziroma nevarnostih uživanja kave so seveda različne in precej neenotne, zato ne bomo sodili, temveč predlagali zgolj zdravo mejo, ki jo določi vsak sam. Lahko pa vam zaupamo, da so strokovnjaki izračunali smrtni odmerek kofeina, učinkovine, ki poživlja telo. Usodnih je deset gramov, vendar da bi to dosegli s kavo, bi je morali popiti okoli sto skodelic.

Kaj je kofein

Številni vedo, da kava vsebuje kofein, a le redki tudi, kako učinkuje. Kofein je naravni alkaloid, ki naravno poživlja oziroma stimulira človekov centralni živčni sistem. Vpliva na sproščanje hormonov, ki izboljšujejo razpoloženje in koncentracijo ter povečujejo krvni tlak. Posledično po pitju kave in zaradi kofeina pogosteje odvajamo vodo, prav tako pa razširja dihalne poti, pospešuje srčni utrip, razširja zenice, povečuje pretok krvi skozi želodec (posledica je večje izločanje želodčne kisline) in še bi lahko naštevali … A preverimo raje, kako lahko kavo še uporabimo.

Proti bolham

Kava ima precej močan vonj, ki ga številne živali ne marajo. Če boste svojega hišnega ljubljenčka ob kopanju natrli s kavno usedlino, se boste tako na naraven način znebili bolh, saj te ne marajo vonja in kislosti, ki ju za seboj pusti kava. Tako bodo že med kopanjem same zapustile kožuh, vaš ljubljenček pa bo rešen srbeče nadloge.

Zažgite usedlino

Zažgana kavna usedlina bo vaš dom obranila pred nadležnim mrčesom. Poleti pred vdorom komarjev in vešč, jeseni pred osami, smrdljivci in drugimi žuželkami, ki iščejo toplo zatočišče pred zimo. Vse, kar morate storiti, je, da počakate, da se usedlina povsem posuši, nato jo namestite na glineni podstavek in zažgite. Dim bo odgnal vse nepovabljene goste.

Podaljšajte svežino soli

Sol se zaradi vlage pogosto sprime v kepe, posledično pa začne izgubljati intenziteto. Ena izmed možnosti, da to preprečite, je, da v posodo s soljo nasujete nekaj kavnih zrn. Zrna bodo absorbirala vlago in podaljšala svežino soli.

Odpravite neprijeten vonj rok

Imajo vaše roke še vedno vonj po ribah, ki ste jih čistili zjutraj? Morda po čebuli ali česnu? Med dlanmi podrgnite mleto kavo ter naredite še nežen piling. Po dobri minuti drgnjenja roke umijte z mlačno vodo.

Shutterstock
...