ZADNJI PLODOVI JESENI

Poznojesenski sadež Za zdravje in užitek

Z.F.
14. 10. 2020, 21.25
Deli članek:

Tokrat se vračamo v sadovnjak, po sadje, ki je tam še ostalo. Res je, da smo jabolka, hruške in večino preostalega sadja že pobrali, a nekaj več časa za zorenje potrebujejo aromatične kutine.

Dreamstime
Kutine je najbolje uživati presne, saj boste tako zaužili največ vitaminov in mineralov. Dodajte jih k jutranjim smutijem, odlično se znajdejo tudi v kombinaciji z ovseno kašo, oreščki in drugim sadjem.

Kutine izvirajo iz Turkestana in Perzije, a jih danes gojimo tudi povsod po Sredozemlju, pa tudi v notranjosti Evrope dobro uspevajo. Gre za zelo aromatičen sadež, ki ima nezrel dlakavo lupino, medtem ko dozorel spominja na hruške. Surove kutine so neužitne, a jih lahko uporabimo za odišavljanje, na primer v omarah z oblačili, kjer bodo oddajale prijeten vonj, in brez skrbi, ne bodo zgnile. Kutine niso le odlična sestavina marmelad in kompotov, kjer se navadno znajdejo v družbi hrušk, temveč so tudi prave vitaminske bombe in tudi same odlična poslastica. Uporabimo lahko vse dele rastline, a najbolj zdravilni in okusni so plodovi, prav tako pečke.

Veliko vitaminov in mineralov

Kutine so izjemno bogate z vitamini in minerali. Med vitamini izstopajo A in C ter B1 in B3. Med minerali prednjačijo kalcij, magnezij, baker, kalij, cink, železo, mangan in številni drugi. Ob vsem tem najdemo grenčične snovi, sluzi in sadne kisline.  

Pečke vsebujejo protitumorne spojine

Le redko se spomnimo, da bi ob odličnem sladko-grenkem mesu pokusili še pečke. Namočene v vodi izločajo sluz, ki pomaga pri zdravljenju kašlja. V pečkah je tudi ogromno amigdalina, ki ga poznamo tudi pod imenom vitamin B17 in ima izjemno protirakavo moč. Pečke vsebujejo številne zdravilne maščobe, ki spodbujajo delovanje črevesja in blagodejno vplivajo na srčno-žilni sistem ter pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka. Pomagajo prav tako pri zdravljenju vnetij in črevesnega katarja – driske. Lahko si pripravite čaj, ki zapira, in sicer tako, da žličko posušenih semen vsaj šest ur namakate v decilitru hladne vode. Pripravek nato precedite in pogrejte ter ga večkrat na dan zaužijte po eno skodelico. Sluz iz semen je koristna tudi pri razpokani ali vneti koži, pomaga pri razpokanih ustnicah in opeklinah. Sluz si namažite na občutljivi, izsušeni predel kože in pustite, da se posuši. Kožo bo obvarovala pred tujki in jo ohranjala svežo, vlažno ter blagodejno vplivala na občutljivost in razdraženost.

Čaj ali sok?

Tako čaj kot sok blagodejno vplivata na zdravje. Čaj blaži težave z zgornjim delom dihal oziroma simptome bronhitisa in astme ter pomirja kašelj. Medtem ko je sok nepogrešljiv pri trebušnih krčih in prebavnih motnjah, pomirja želodec in zaustavlja drisko. Sok kutine pomaga tudi pri obilnih menstruacijah. Čaj pripravite iz ploda, ki ga narežete na kose in položite v liter vrele vode, kjer naj vre 20 minut. Nato odstavite in pustite, da se ohladi. Dodajte med in pijte po požirkih čez dan.