15-letnik

FOTO: Italijanski najstnik bi lahko postal prvi milenijski svetnik

L.K.
13. 10. 2020, 14.25
Posodobljeno: 13. 10. 2020, 14.50
Deli članek:

Italijanski najstnik, ki je božjo besedo širil s pomočjo interneta, bi kaj lahko postal prvi milenijski svetnik.

Profimedia
Proglasili so ga za blaženega.

Pisalo se je leto 2006, ko je 15-letni Carlo Acutis izgubil bitko z levkemijo. Carla, ki se ga je že prijel vzdevek »zavetnik interneta«, so v soboto za blaženega proglasili v mestu Assisi. Proglasitev ali beatifikacija je zadnja postaja pred svetništvom.

Vse se je začelo, ko je Vatikan presodil, da je Carlo drugemu fantu čudežno rešil življenje – leta 2013 naj bi po priprošnji posredoval pri ozdravitvi brazilskega dečka, ki je imel redko bolezen trebušne slinavke.

Veren naj bi bil od malega, čeprav je njegova mama pri maši bila le trikrat, poročajo tuji mediji.

Da bi ga lahko razglasili za svetnika, bi moral Vatikan potrditi, da je fant zaslužen še za drugi čudež, a je papež Frančišek dal vedeti, da je to zahtevo pripravljen spregledati. Menda tudi zato, ker je fantovo truplo 14 let po smrti še vedno "neverjetno ohranjeno" 

Carlo se je maja 1991 v Londonu rodil italijanskim staršem. Kmalu po tistem so se preselili v Milan, kjer je preživel večino svojega življenja. Po besedah njegove mame Antonie Salzano je bil računalniški genij, ki se je že zelo zgodaj naučil programirati. Sčasoma je prevzel skrb za spletne strani nekateri lokalnih katoliških organizacij. Ustvaril je tudi spletno stran, namenjeno sledenju evharističnim čudežem.