Zanimivosti

Raznoliki okusi fermentacije

Oglasno sporočilo
14. 10. 2020, 09.02
Posodobljeno: 14. 10. 2020, 11.52
Deli članek:

S fermentacijo živila postanejo lažje prebavljiva in pridobijo celo vrsto koristnih snovi. Na naših tleh je zelo priljubljena, saj so tradicionalno fermentirale že naše babice, denimo kislo zelje, jogurt in skuto?

Razlogi za uživanje fermentiranih živil

Fermentacija je kemična reakcija, pri kateri se organske spojine s pomočjo bakterij ali gliv spremenijo v alkohol, ogljikov dioksid ali organske kisline oziroma vitamine. Fermentirana hrana je zaradi teh procesov bolj hranljiva – vsebuje več preprostih beljakovin, esencialnih aminokislin in vitaminov, obenem pa je tudi lažje prebavljiva.

Kislo zelje – podpora v hladnih dnevih

Kislo zelje, denimo, je živilo, ki odlično podpira presnovo in čisti prebavne poti. O koristnosti in pomembnosti vloge kislega zelja v naši prehrani so govorile že naše babice, ki so o njem znale povedati, da vsebuje številna hranila, ki podpirajo celo telo. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C je kislo zelje odlična podpora v hladnih dnevih. Lahko ga uživamo kot samostojno jed, kot prilogo ali kot dodatek enolončnicam, juham ali pa v solatah. Kislo zelje je tudi odličen zaveznik vitke linije, zato ga je priporočljivo na jedilnik umestiti večkrat.

Jogurt – okus za vse starosti

Tudi jogurt je eno od fermentiranih živil, po katerih z veseljem posegamo pripadniki različnih generacij. Nastane v procesu fermentacije, to je kisanja mleka, ko pasterizirano, segreto mleko obdelamo z mlečnokislinskimi bakterijskimi kulturami. Te bakterije mlečni sladkor - laktozo - pretvarjajo v mlečno kislino. Kisanje se konča, ko zmanjka laktoze, ali ko jogurt ohladimo. Ste vedli, da je jogurt tudi odličen dodatek juham in omakam? Dodajte ga tik pred serviranjem, da ne uničite koristne kulture v njem.

Skuta – zaveznica vitke linije

Skuta je zelo kakovosten vir beljakovin, ki so v primerjavi s številnimi drugimi veliko lažje prebavljive. Pridobijo jo tako, da mleko sesirijo z mlečnokislinsko fermentacijo in segrevanjem ali mu dodajo organske kisline in ga rahlo segrejejo, da spodbudijo koagulacijo beljakovin. Tudi skuta sodi med živila, ki so zavezniki vitke linije, saj aminokisline v skuti izboljšajo presnovo maščob. Zato je skuta priporočeno živilo za vse, ki želijo oklestiti kakšen kilogram.

Priročna tržnica z lokalnimi izdelki Če želite na svoj jedilnik vnesti odlične fermentirane izdelke, pa niste ravno vešči fermentiranja ali pa vam primanjkuje časa, se odpravite v najbližji Mercator. Na policah z lokalnimi izdelki Radi imamo domače boste med izdelki iz lokalne ponudbe našli tudi kislo zelje, jogurte in skuto!

Domače je preprosto dobro

Družini 1.400 vrst izdelkov Radi imamo domače so to jesen pri najboljšem ponudniku lokalnih izdelkov, Mercatorju, dodali 56 vrst izdelkov, združenih pod skupno blagovno znamko, v kateri ne manjka niti prvovrstnih slovenskih olj. Nova linija je nastala v sodelovanju s 30 partnerji med lokalnimi proizvajalci in se ponaša s pozorno izbranimi izdelki vseh vrst, oblik in okusov – od mleka in mlečnih izdelkov, mesnin, domačih sokov in sirupov, sladkih prigrizkov, mlevskih izdelkov, marmelad do medu.

V ponudbi pa so tudi bučno, hladno stikano sončnično in ekstra deviško oljčno olje.

Prepoznavnost proizvajalcev

Združeni pod okriljem skupne blagovne znamke Radi imajo domače lokalni proizvajalci ne izgubljajo svoje identitete. Ker želijo v Mercatorju ohraniti prepoznavnost in poreklo vsakega od njih, je podoba izdelkov preprosta, jasno pa so vidni naziv in znaki lokalnih proizvajalcev. Za še boljšo predstavo so na embalažo dodali piktogram, ki pokaže, od kod je izdelek. S stalno ponudbo domačih izdelkov nove linije Radi imamo domače želijo v Mercatorju tako večati moč skupne blagovne znamke, predvsem pa želijo doseči še več kupcev, ki se najraje odločijo za nakup domačega. Pri največjem trgovcu si bodo prizadevali krog partnerjev širiti in nabor izdelkov povečevati.