Zanimivosti

Nevidne pasti sladkorja za jetra

A. S.
9. 10. 2020, 10.28
Posodobljeno: 12. 10. 2020, 16.16
Deli članek:

Vsi poznamo splošne smernice zdrave prehrane; priporoča se čim manj maščob in obilo sveže zelenjave in sadja. Vendar bi morali glede na zadnja opozorila strokovnjakov v prehrani več pozornosti nameniti sladkorju, kot maščobam. Pri tem pa ne zadostuje le omejitev pri sladkanju čaja ali kave oziroma vnosu sladkarij in sladkih pijač, saj največjo težavo in grožnjo za naše zdravje predstavlja sladkor, ki se skriva v prehranskih izdelkih, kjer ga sploh ne pričakujemo. To so razne omake za testenine, »zdravi« fitnes kosmiči, krekerji in sadni jogurti. Sladkorju v naši prehrani se splača posvetiti malce več pozornosti, saj močno škoduje našim jetrom in je razlog za vrsto kroničnih bolezni.

Večina ljudi ima rada sladek okus. V Sloveniji v povprečju zaužijemo 80 gramov sladkorja na dan, kar je kar 20 čajnih žličk. »Jaz pa že ne«, si mislite, pa vendar je treba upoštevati, da gre predvsem za skriti sladkor, ki ga najdemo v tistih izdelkih, za katere ne bi niti pomislili, da bi ga lahko vsebovali. Sladkor je lahko v prevelikih količinah ne samo škodljiv, ampak tudi toksičen. Poleg glukoze namreč vsebuje tudi fruktozo, ki se lahko, če so naša jetra z njo preobremenjena, prične spreminjati v maščobo in kopičiti v jetrih, kar lahko vodi v njihovo zamaščenost. Fruktoza poškoduje jetra podobno kot alkohol ali drugi toksini; sprva se njen vpliv ne pozna, posledice pa opazimo šele takrat, ko smo že presegli kritično točko.

Za optimalno zdravje bi bilo najbolje, da bi se sladkorju popolnoma izognili, sploh če smo opazili simptome zamaščenih jeter, kot so nabiranje maščobe okoli pasu in na predelu trebuha, povišan arterijski tlak ali povečane količine trigliceridov in krvnega sladkorja. Pri teh znakih je potrebna pozornost, saj je posebnost jeter v primerjavi z drugimi organi ta, da na svoje težave ne opozarjajo z bolečinami ali drugimi očitnimi znaki. Največ, kar sprva človek zaradi njihovega nezadostnega delovanja občuti, je utrujenost. Proti zamaščenosti jeter se najlažje borimo z zdravo prehrano brez sladkorja, alkohola in industrijsko predelane hrane ter redno fizično aktivnostjo.

 Prerodite svoja jetra

Že rahla sprememba življenjskega sloga z uvedbo bolj zdrave prehrane, gibanjem in opustitvijo drugih nezdravih navad lahko pripomore k regeneraciji. Jetra so organ z visoko zmožnostjo samoregeneracije; za obnovo potrebujejo tri mesece. Da si bodo vaša jetra dodobra opomogla, strokovnjaki poleg zgoraj naštetega priporočajo tudi uživanje kombinacije zdravilnih učinkovin. Kot prvi je to silimarin iz pegastega badlja, ki je ena izmed najbolj raziskanih naravnih snovi za razstrupljanje. Zelo pomembno pa je, da pripravki vsebujejo še druge učinkovine, ki s sinergičnim delovanjem še povečajo svoj blagodejni učinek, kot so na primer vitamini B kompleksa in naravni izvlečki iz indijske kosmulje in golostebelnega sladkega korena ter drugih.