KONEC VROČINE

Čas je za jesensko setev na vrtovih

Z.F.
30. 9. 2020, 21.30
Deli članek:

Poletje se od nas, če hočemo ali ne, poslavlja. Zelenjavne gredice nas te dni presenečajo in obdarujejo v vsej svoji moči ter se počasi praznijo in dajejo prostor še zadnjim posevkom ali pa jih prepuščamo zimskemu počitku.

Dreamstime
Počakajte na setev do konca oktobra ali do začetka novembra. Če ga boste sejali prezgodaj, bo pognal zgolj velike liste, ki jih zimski mraz lahko poškoduje.

Tiste gredice, ki jih letos še želimo izkoristiti, smo že pripravili na nove posevke in zdaj je pravi čas, da nanje posejemo ali posadimo vrtnine, katerih pridelek bomo lahko pobirali že čez dober mesec ali pa bodo namenjene prezimovanju in nato prvi spomladanski beri. Ob jutrih nas že prebujata megla in rosa, ki tudi na vrtu pušča sledove, listi se ponekod že pisano barvajo, bratve grozdja so se skoraj povsod že začele.

Kaj lahko še sejemo

Na zelenjavne gredice lahko te dni sejemo denimo vrtnine, ki imajo rade nekoliko hladnejše podnebje; to so motovilec, azijske listnate solatnice, špinača, rukola, rdeča redkvica. Vrtnarji ob tem poudarjajo, da lahko motovilec sejemo še tudi do sredine oktobra, prav tako radič za rezanje, tržaški solatnik in blitvo. Sejete lahko tudi zimske vrste solate, med katerimi so krhkolistne sorte; posavka, vegorka, rjavka, bistra. Te sorte sejemo praviloma za obiranje spomladi, seveda pa je od naklonjenosti jesenskega vremena odvisno, kako se bo solata razvila že pred zimo. Vrtičkarji priporočajo, da solato sejemo v vrste, saj jo bomo tako na pomlad lažje okopali in spodbudili njeno rast. Če bo zaradi indijanskega poletja zimska solata iz septembrskih setev prevelika za prezimitev, jo poberemo podobno kot berivko, za prezimitev pa pustimo oktobrske setve.

Jasna Marin
Na zelenjavnih gredah nas bodo v hladnejšo jesen pospremili radič, endivija, blitva in kapusnice. Po starem izročilu naj bi zelje spravili v klet 21. oktobra.

Setev čebule

Sicer se slovenski vrtičkarji tega ne poslužujejo pogosto, a čebulo lahko sejemo tudi jeseni. Najbolj se obnese setev bele sorte čebule. Seme sejemo plitvo, tako da je le delno pokrito z zemljo, preveč prekrita čebula bo namreč slabo kalila. Med sortami je primerno izbrati čebulček sorte majski srebrnjak, prav tako lahko v tem času sejemo nadzemno kolerabo.