KAJ IZBRATI

Želite pred zimo zamenjati okna?

Z.F.
3. 10. 2020, 17.13
Posodobljeno: 3. 10. 2020, 17.29
Deli članek:

Želite tudi vi pred nastopom zime zamenjati okna? Kakšna okna izbrati, je smiselno izbrati investicijo s pomočjo Eko sklada? Kaj pričakujete od novih oken?

Revija Zarja
Okna je treba zamenjati, ko ne tesnijo več dobro in se težko odpirajo ali zapirajo.

Menjava stavbnega pohištva je za vsako gospodinjstvo velik projekt, obenem pa precejšen strošek. Vsekakor je pred menjavo smiselno poiskati različne ponudnike in preveriti cene. Menjava oken naj bo premišljena in dobro načrtovana ter nikakor pogojena zgolj s ceno. Ne pozabite, da morajo okna dobro tesniti, da ne bo čutiti prepiha, da se bodo gladko zapirala in odpirala ter da bodo zadostovala kriterijem, ki ste si jih zastavili.

Kdaj okna zamenjati?

Večna dilema, ki se jo da hitro odpraviti. Če želite okna zamenjati samo zaradi videza, potem je debata nesmiselna, drugače je okna skoraj nujno treba zamenjati takrat, kadar opazimo, da ne tesnijo več dobro, kadar čutimo prepih ali v notranjost začne vdirati voda. Dober dokaz slabega tesnjenja je tudi kondenz, ki se nabere med stekli, vsekakor pa to nakazuje tudi težko odpiranje ali zapiranje. V tem primeru govorimo o slabi energetski učinkovitosti in zavedati se moramo, da iz prostorov uhaja veliko toplote. Strokovnjaki priporočajo, da je menjavo oken dobro načrtovati skupno s celovito energetsko prenovo hiše ali večstanovanjske stavbe. Pred posegom se obrnite na izkušene strokovnjake, ki bodo na podlagi stanja hiša in stavbnega pohištva preučili več različnih energijsko ugodnih variant, seveda pa se bodo te po ceni lahko med seboj razlikovale tudi po nekaj tisoč evrov. A posvetimo se tokrat raje oknom.

Lesena, PVC ali aluminijasta?

Pri izbiri materialov je težko reči, kaj je primernejše in kaj ne, saj ima vsak material svoje dobre in slabe koristi, ki jih moramo znati dobro izkoristiti. Na voljo so tudi kombinirana okna, izberete lahko kombinacijo lesa in PVC-materialov ali pa PVC v kombinaciji z oblogo iz aluminija. Mnogi menijo, da je lesena okna bolje izbrati zaradi boljšega »dihanja«, a strokovnjaki opozarjajo, da lesena okna ne »dihajo« nič bolje kot PVC-okna, saj so danes materiali narejeni tako, da praviloma ne smejo prepuščati vlage in morajo posledično dobro tesniti. Dobro je vedeti le, da vam izbira lesenih energetsko učinkovitih oken omogoča subvencijo Eko sklada, a pred tem preverite cene in jih med seboj primerjajte ter na koncu preverite, ali se vam subvencija in izbira tudi zares izplačata.