Zanimivosti

Spanje ni potrata časa, pač pa je nujno za normalno delovanje

Oglasno sporočilo
29. 9. 2020, 14.23
Posodobljeno: 29. 9. 2020, 14.26
Deli članek:

Spanje je nujno za preživetje in ljudje ga potrebujemo. V resnici telo v spanju ne počiva. Gre namreč za naravno stanje organizma, v katerem potekajo številni procesi.

HUAWEI WATCH GT 2 Pro

Spanje je ena izmed fizioloških funkcij živih bitij, katere funkcija še ni povsem znana. Med spanjem so nekateri deli možganov bolj aktivni kot med budnostjo, spremenjeno je dihanje, bitje srca, izločanje hormonov.

Spalna količina se nanaša na količino časa, ki ga posameznik preživi v spanju, kakovost spanja pa se nanaša na to kako težko nekdo zaspi, ostane v stanju spanja, ter kolikokrat se v eni noči prebudi. Ko ocenjujemo kakovost spanja je seveda zelo pomemben tudi subjektiven občutek, ki se nanaša na občutek spočitosti, ko se prebudimo.

HUAWEI WATCH GT 2 Pro



Znanstveno spremljanje spanja

Danes se vse bolj zavedamo pomena kvalitetnega spanca. S tehnologijo HUAWEI TruSleep™ 2.0 lahko naprava Huawei Watch GT 2 Pro znanstveno sledi in diagnosticira 6 pogostih vrst težav s spanjem, hkrati pa ponuja predloge za boljši počitek. Med spanjem ura spremlja srčni utrip, analizira dihanje in dodeli oceno vaše splošne kakovosti spanja.

Spanje je eno od stanj čuječnosti organizma in lahko rečemo, da je pravzaprav primarna možganska aktivnost, saj majhni otroci večino svojega življenja prespijo. Celotno spanje je razdeljeno na različne faze, ki prehajajo ena v drugo. Vemo, da brez spanja ne moremo živeti, ker je pomembno za spomin, imunski sistem, rast in razvoj.

Kako lahko pametna ura Huawei Watch GT 2 Pro pomaga?

Nova pametna ura Huawei Watch GT 2 Pro je dodatek družini pametnih ur Huawei Watch GT 2, eni najbolje prodajanih na svetu. Z robustnim, a premijskim ohišjem, naprednim beleženjem športnih dejavnosti, profesionalnih funkcij spremljanja zdravja, avtonomijo baterije do dveh tednov in brezžičnim polnjenjem, bo nova pametna ura velika uspešnica med ljubitelji rekreacije, zaradi klasičnega videza pa tudi med običajnimi uporabniki.

Huaweiu je uspelo bistveno izboljšati zmogljivosti spremljanja zdravja. Spremljanje srčnega utripa je natančnejše po zaslugi nove tehnologije Huawei TruSeen 4.0+ in izpopolnjenega tipala.

Pametna ura Huawei Watch GT 2 Pro je sposobna stalnega spremljanja srčnega utripa med tekom, plavanjem ali ukvarjanjem z drugimi športi, opozarja v primeru previsokega utripa in med drugim prikazuje podatke o vnosu kisika in času okrevanja. Kadar jo uporabite za nadziranje zdravja, podpira stalno 24-urno beleženje, spremljanje utripa med mirovanjem, strokovno spremlja kakovost spanja, meri raven stresa in zaznava raven kisika v krvi (SpO2).

Hiter tempo sodobnega življenja zahteva, da si vzamete dovolj časa tudi za počitek. Skrb za spanje bi zato morala biti prednostna naloga, pri tem pa vam lahko z nasveti za izboljšanje spanja pomaga pametna ura Huawei Watch GT 2 Pro in vanjo vgrajena tehnologija TruSleep 2.0. Ura pa vam bo pomagala tudi zjutraj, saj vas na podlagi naprednega sledenja spanja in funkcije budilke nežno prebudi, da novi dan začnete z nasmehom.

Huawei je hkrati s pametno uro Watch GT 2 Pro predstavil tudi model Huawei Watch Fit. Tudi ta ima vgrajeno tehnologijo sledenja spanja in zdravja, odlikujejo pa jo majhne mere in teža. Pametna ura Huawei Watch GT 2 Pro je na voljo v športno nočno črni in klasični meglično sivi za priporočeno maloprodajno ceno 329 €. Huawei Watch Fit pa po priporočeni maloprodajni ceni 119 € s paščkom v grafitno črni, sakura rožnati ali barvi zelene mete.


Ima svetloba vpliv na kakovost spanca?

Svetloba, še posebej premočna, moti vaš spanec. Vnos svetlobe med spanjem namreč prekine tvorbo melatonina, ki uravnava ritem spanja in budnosti. Torej, če ste med spanjem izpostavljeni svetlobi, se začne izločanje melatonina ustavljati in to vpliva na kakovost spanca.


Kaj pa poslušanje glasbe pred in med spanjem?

Na kakovost spanca vpliva hrup. Pred spanjem se svetuje umirjanje, torej mirno, sproščujoče vzdušje. Med menjavo spalnih ciklov se vedno rahlo prebudimo, zato je pomembno, da so okoliščine ob prebujanju enake tistim ob uspavanju in mednje sodi tudi glasba.

HUAWEI WATCH GT 2 Pro

Na spanje vplivata tudi hrana in pijača

Kava, čaj, energijski napitki, čokolada, cigarete, preobilni obroki in tudi prekomerna telesna aktivnost manj kot dve uri pred spanjem vplivajo na to, da težje zaspimo. Če ima posameznik motnje spanja, se mora temu izogniti. Zelo pomemben pri vzdrževanju primerne higiene spanja je red, torej, da vzdržujemo redne ure večernega odhoda k spanju in jutranjega prebujenja.


Koliko ur potrebujemo za spanje?

Ni univerzalnega pravila. Nenapisano pravilo je, da je običajno vse med 6 in 9 ur nočnega spanja. Velja, da ko se zjutraj zbudimo, moramo biti spočiti, čez dan pa ne smemo imeti težav s prekomerno zaspanostjo.

HUAWEI WATCH GT 2 Pro



Posebno darilo za vse, ki bi imeli novo pametno uro

Vsi, ki bi si želeli uro Huawei Watch GT 2 Pro zagotoviti takoj, ko bo ta v Sloveniji na voljo, lahko prednaročilo zanjo oddate od ponedeljka, 28. septembra dalje. S tem pa si boste zagotovili tudi posebno darilo.

Vsi, ki boste uro prednaročili, boste namreč zraven prejeli tudi povsem nove brezžične slušalke Huawei FreeLace Pro, ki jih odlikuje aktivno dušenje hrupa z dvema mikrofonoma, izboljšana kakovost zvoka, 24-urno trajanje baterije, hitro polnjenje in preprosto povezovanje.

Prednaročilo za uro Watch GT 2 Pro bo mogoče oddati pri Big Bangu, Telemachu in Telekomu Slovenije.

HUAWEI WATCH GT 2 Pro