JESENSKA NADLOGA

So vaš dom napadli smrdljivci?

Z.F.
25. 9. 2020, 20.42
Deli članek:

Jesen v naše domove ponovno privablja tudi nepovabljene goste. So se tudi na vaših oknih že začeli zadrževati smrdljivci?

Dreamstime
Tudi oni iščejo toplo zavetje pred mrazom, ki prihaja.

Smrdljivci ali uradno ščitaste stenice spadajo v družino stenic, kamor uvrščamo več kot štiri tisoč žuželk po vsem svetu. Skoraj vse vrste pa so nezaželene v naših domovih tako ali drugače. Ostajamo pri smrdljivcih. Ti ne smrdijo ves čas, temveč samo takrat, ko se počutijo ogroženi. Oster vonj je del njihove obrambe pred plenilci, takrat izločijo smrdljivo kemikalijo iz žleze na trebuhu.

Zakaj napadejo jeseni

Tako kot številne druge žuželke se tudi smrdljivci želijo zgolj zavarovati pred mrazom, zato iščejo varno zavetje v zgradbah ali domovih, v razpokah sten, na podstrešjih ali v kleteh in garažah. Na srečo ne povzročajo materialne škode, a dobro je vedeti, da jih privlačita toplota in svetloba, zato te vire dobro zavarujte ali omejite, če ne želite neželenega obiska. Po navadi vstopajo v hišo skozi okna, vrata, zračnike ali špranje, zato jih bomo običajno opazili, ko bodo stopili v prostor. A če se želite pred nenehnimi vdori zavarovati, razmislite o mrežici na zračnikih in o komarnikih na oknih. Špranje pa dobro zatesnite s tesnili.

Kako se jih znebiti

Največjo napako boste naredili, če jih boste poteptali ali zmečkali, saj boste v tem primeru tudi tarča in žrtev smrdljivega vonja, ki se lahko v prostoru obdrži tudi do več ur. Mnogi priporočajo lov s kozarcem ali vrečko. Ko jih previdno ulovite, jih odnesite v naravo in tam izpustite. Lahko se podviga lotite tudi s sesalcem, a vrečko boste v tem primeru morali vreči v smeti, če ne boste želeli, da se vonj razširi po stanovanju.