NA KOLO ZA ZDRAVO TELO

1. virtualni kolesarski maraton Kolesarimo.Skupaj: naj bo kolesarjenje vsem v užitek

R.T.
24. 9. 2020, 15.59
Posodobljeno: 24. 9. 2020, 17.48
Deli članek:

V zmagovalnem duhu zgodovinskih uspehov slovenskih kolesarjev v teh dneh poteka tudi dobrodelni kolesarski maraton Kolesarimo.Skupaj.

Kolesarimo.Skupaj
Nina Kobler iz Fundacije Neurotrust, Martin Krašek, predstavnik KZS in Monika Ažman iz Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije na novinarski konferenci ob otvoritvi akcije.

Gre pravzaprav za virtualni dogodek, kjer vsak udeleženec kolesari po poljubni trasi, bodisi v okolici svojega doma ali na svoji najljubši kolesarski poti. Akcija, ki jo ob podpori Olimpijskega komiteja Slovenije organizirata Kolesarska zveza Slovenije in Fundacija Neurotrust, se je pričela 23. 9., ko smo prvič praznovali državni praznik Dan slovenskega športa, kolesarili pa bomo vse do 4. 10.

Kolesarimo.Skupaj
Tudi v ranljivih skupinah ljudi je mnogo takih, ki radi kolesarijo.

Kje se prijavim in kako kolesarim?

Cilj je skupaj prekolesariti 23.940km, preizkusiti znane ter odkrivati nove kolesarske poti, jih deliti z drugimi kolesarskimi navdušenci ter objaviti kakšno zanimivo fotografijo vašega kolesarjenja. Kolesarite lahko sami, z družino ali s prijatelji, v eni ali več etapah, kjer se lahko preizkusite v danih kategorijah: simbolični oziroma vzpodbudni, ki je dolga le 239 m in je primerna celo za najmlajše na poganjalčkih; osnovna, ki je dolga 23, 9 km; ter zahtevna, ki mora imeti 239 km. Za sodelovanje se od vas se pričakuje le prijava ter enostaven dokaz prekolesarjene poti. Prijavite se lahko na spletni strani: https://kolesarimoskupaj.si/, kjer najdete tudi več informacij o samem dogodku in napotke za kolesarjenje.

Kolesarimo.Skupaj
Školjčni stol je za nepokretne in težkopokretne izredno pomemben pri gibanju.

Športni in dobrodelni

Ob tej priložnosti ne smemo pozabiti na nekatere najbolj ranljive skupine, ki jim je kolesarjenje oteženo. Tekom dogodka bo posebna pozornost posvečena stanovalcem domov starejših občanov in ljudem z nekaterimi nevrološkimi boleznimi in poškodbami. Tudi te osebe se gibljejo, kolesarijo, a potrebujejo nekaj več prilagoditev. Naj bo kolesarjenje tudi njim v užitek. Nota dogodka je tako poleg odkrivanja in povezovanja kolesarskih poti tudi dobrodelnost. Misija maratona je omogočiti bolj kakovostno življenje težje pokretnih oseb. Simbolična prijavnina udeležbe na kolesarjenju v višini 1 EUR bo tako v celoti namenjena donaciji – nakupu školjčnih stolov, s katerimi je nepokretnim ali težko pokretnim omogočeno zapustiti posteljo ali sobo. Vi pa ste s prijavo udeleženi tudi v žrebu za lepe nagrade, med katerimi je prva komplet kolesarski dres in hlače slovenske državne reprezentance.

Kolesarimo.Skupaj
Prvi stol je doniralo podjetje CSA, svetovanje,d. o. o., ki ga zastopa direktor Mitja Slevec.

Pomagajmo, čeprav ne kolesarimo

Poleg prijav na kolesarjenje, pa lahko pomagate še na da načina. Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo KOLESARIMO5 na številko 1919 in prispevali boste 5 EUR za školjčne stole za mobilnost težje pokretnih oseb. Za večje donacije pa se lahko obrnete na fundacijo Neurotrust. Prvi večji donator je že znan, to je podjetje CSA, svetovanje, d. o. o., ki ga zastopa Mitja Slevec, direktor. Slednji je ob otvoritvi akcije že prispeval in predal prvi školjčni stol za enega od domov.