Smrtonosna razvada

Basal se je s sladkarijami iz sladkega korena, doživel srčni infarkt in umrl

R.T.
24. 9. 2020, 14.46
Posodobljeno: 24. 9. 2020, 14.47
Deli članek:

Sladka razvada, kaj razvada, obsesija s sladkarijami ga je stala življenja.

Profimedia
Sladki koren, ki ga sladkarijam dodajajo zaradi okusa, vsebuje tudi glicirizinsko kislino.

Nek 54-letni gradbeni delavec iz ameriške zvezne države Massachusetts je po navedbah zdravnikov umrl, ker je prepogosto in v prevelikih količinah zobal bonbone iz sladkega korena. 

Mlatil jih je po vrečko in pol na dan, do zadnjega pa ni imel nobenih težav ali kakršnih koli simptomov. Nekega dne, ko je sedel v restavraciji s hitro prehrano, je doživel srčni infarkt in pozneje v bolnišnici umrl, so v študiji primera, objavljeni v reviji New England Journal of Medicine, zapisali zdravniki. Ti so navedli, da je bila za njegovo smrt kriva glicirizinska kislina. 

Po navedbah zdravnika Elazerja R. Edelmana študije kažejo, da lahko glicirizinska kislina, ki je prisotna tudi v sladkem korenu, iz katerega pridelujejo te v Sloveniji manj znane sladkarije, povzroča visok krvni tlak, hipokalemijo oziroma pomanjkanje kalija, presnovno alkalozo, aritmijo in odpoved ledvic. Celoten nabor težav so opazili tudi pri tem bolniku.

V oči bode tudi dejstvo, da je moški na bonbone iz sladkega korena presedlal komaj nekaj tednov pred smrtjo. Pred tem je prisegal na druge sladkarije z okusom sadja. Edelmanu je v poročilu pritrdil tudi zdravnik Andrew L. Lundquist, ki je zapisal, da je »nadaljnja preiskava razkrila, da je hipokalemija verjetno posledica nedavnega prehoda na sladkarije, ki vsebujejo sladki koren.«