Varen in udoben bivalni prostor

V tako natrpani dnevni sobi je težko manevrirati z invalidskim vozičkom ali hoduljo

T.D.
27. 9. 2020, 16.37
Posodobljeno: 30. 11. 2022, 12.58
Deli članek:

Če verjamemo statističnim podatkom, je dom lahko zelo nevarno okolje za seniorje, predvsem so pogosti padci, ki so glavni vzrok smrti zaradi poškodb pri populaciji nad 65 let.

Arhiv Svet24
Tudi starostniki plačujejo položnice, pošiljajo in prejemajo pisemske pošiljke ter imajo druga pisarniška opravila. Njihov delovni kotiček naj bo čim bolj funkcionalen.

Vsako leto približno tretjina starostnikov v svojem domu pade vsaj enkrat in takšne nesreče lahko vodijo v resne zdravstvene zaplete in poškodbe, kot so zlomi kolkov, travmatske poškodbe glave in v najslabšem primeru smrt. Dejstvo je torej, da je treba za doma nastanjenega starostnika stanovanje prilagoditi in urediti drugače, kot smo vajeni. Poglejmo, kaj lahko storimo, od prostora do prostora.

Dnevna soba

Večina Slovencev največ časa preživi v dnevni sobi. To je glavni prostor za branje, gledanje televizije, druženje ali ukvarjanje s hobijem. Tudi zato, ker je ta prostor tako priljubljen, je v njem pogosto preveč pohištva, spominkov in druge navlake. V tako natrpani dnevni sobi je težko manevrirati z invalidskim vozičkom ali hoduljo; tak prostor je za starejšega s kognitivno boleznijo celo smrtno nevaren. S starostnikom se posvetujmo, kateri kos pohištva resnično potrebuje in kaj mu ne služi več. Prostor nato čim bolj osvobodimo vse nepotrebne navlake.

Delovni prostor

Tudi starostniki plačujejo položnice, pošiljajo in prejemajo pisemske pošiljke ter imajo druga pisarniška opravila. Njihov delovni kotiček naj bo čim bolj funkcionalen. Največji izziv v pisarni so papirji. Pri starem človeku se nabere za cele mape zdravniških izvidov in papirji kmalu neurejeno ležijo naokrog. Zato presortirajmo dokumente, nepotrebne zavrzimo, tiste, ki jih je še treba hraniti, digitalizirajmo, na dosegu rok naj bodo samo najnujnejši. Z mize in iz predalov odstranimo vse nedelujoče kemične svinčnike in drugo kramo ter z nalepkami označimo posamezne predale in njihovo vsebino. S tem bomo pomagali zlasti starostniku, ki ima težave s spominom.

Kopalnica

V kopalnici se hitro začno kopičiti polprazne stekleničke in embalaže kozmetičnih izdelkov ter, kar je najnevarneje – zdravila s pretečenim rokom uporabnosti. Omarico z zdravili je treba redno pregledovati in odstranjevati stara zdravila. Ta so lahko resno tveganje za osebe s slabim vidom ali kognitivnimi težavami. Vsa preostala zdravila naj bodo v originalni embalaži ter z dobro označeno nalepko o doziranju. Neuporabna zdravila vrnemo v najbližjo lekarno. Odstranimo vse, česar starostnik trenutno ne uporablja. Zlasti pa izdelke nenavadnega vonja, spremenjene barve in teksture. Da bo vstopanje in izstopanje iz kadi za starostnika čim bolj varno, namestimo na dno kadi nedrsečo podlago, kozmetične pripomočke dajmo v bližino armature, brisača naj visi na notranji strani kabine za prhanje.