Zanimivosti

Tu so krajši dnevi z manj svetlobe in več sivine

T.D.
27. 9. 2020, 10.19
Deli članek:

Jesen je lahko sončna in čudovita in po drugi strani siva in deževna, krajši dnevi pa marsikoga žalostijo in prežemajo s tesnobnimi občutki.

Dreamstime
Poleg običajnih depresivnih občutkov je za sezonsko depresijo značilna večja potreba po spanju.

Zaradi deževnega vremena in pomanjkanja svetlobe trpi predvsem razpoloženje, vzroki pa so večinoma psihološki. Manj svetlobe pomeni, da telo proizvaja manj vitamina D. Če nam ga primanjkuje, se počutimo pobite, več bi spali, pa še slabe volje smo.

Sezonska depresija

Sezonska razpoloženjska motnja (angl. seasonal affective disorder – SAD), znana tudi kot sezonska depresija, spada med atipične depresivne motnje. Gre za motnjo razpoloženja, ki obsega vsakoletno doživljanje depresivne epizode v jesenskih in zimskih mesecih, ko je manj naravne sončne svetlobe. Pri tej obliki se depresija spomladi ali poleti navadno umakne.

Kaj doživlja človek s sezonsko depresijo

Poleg običajnih depresivnih občutkov je za sezonsko depresijo značilna večja potreba po spanju, zaradi česar sta jutranje vstajanje in ohranjanje budnosti oteženi. Značilen je tudi povečan tek, zlasti potreba po sladkem. Osebe s sezonsko depresijo so po navadi precej nemirne in impulzivne, zato pri tej motnji pogosteje kot pri tipičnih depresijah pride do samopoškodovanja, v najhujših primerih celo do samomora. Prepoznavanje motnje lahko otežuje celo odsotnost značilnih depresivnih občutkov (žalost, brezup, nemoč). Namesto teh osebe čutijo predvsem pomanjkanje energije, ki je potrebna za opravljanje vsakodnevnih dejavnosti.

Kako pretentati jesen in ostati dobre volje

Od novembra do februarja ne dobimo več dovolj vitamina D, ki bi ustrezno podpiral telo. Zato je dobro, da zaloge napolnimo že prej, da se jesenska depresija sploh ne pojavi. Vsak dan bodite na zraku najmanj 25 minut. Ni pomembno, ali je sončno ali pa oblačno z dežjem – UV-žarki najdejo pot skozi še tako goste oblake. Bodite hvaležni za jesenske darove in se čim večkrat odpravite na sprehod v gozd, nabirajte gobe, kostanj, pojte, uživajte, dihajte. Saj veste: gibanje je velik »krivec« za dobro razpoloženje. Si že dolgo želite začeti plesti ali slikati akvarele? Jesen je idealen čas za nove konjičke. Poiščite nekaj, česar bi se radi naučili, in se tako zaposlite. Že samo pozitivni občutki bodo delovali proti jesenski depresiji. Za pozitivne trenutke lahko poskrbite s slastno večerjo za prijatelje ali pri prijateljih, lahko odigrate nekaj družabnih iger ali pa si ogledate film ali dva.

Sončen dom

Najprej vrzite stran vso navlako, ki je ne potrebujete, pospravite oblačila, nato pa okrasite dom z barvami. Oranžna, rumena in rdeča izboljšajo razpoloženje in so idealne za odpravljanje jesenske slabe volje. Uporabite lahko različne buče, sončnice v loncu ali posušeno listje. Pustite ustvarjalnosti prosto pot. Začnite slikati na platno, najdite nekaj, kar vas osrečuje.

Kdaj k zdravniku

V nekaterih primerih pa ni tako preprosto premagati jesenske depresije. V strokovnih krogih to stanje imenujejo sezonsko pogojena depresija. Simptomi so izrazitejši in trajajo dlje, povzročijo lahko tudi, da oseba težko opravlja vsakdanje naloge. Če imate občutek, da so simptomi vse močnejši, in se slabo počutite že več kot dva tedna, poiščite strokovno pomoč pri psihologu ali psihoterapevtu. Če vam je zoprno iti iz stanovanja, je veliko pomoči tudi na spletu in spletna psihoterapija ima prav tako dobre rezultate kot v ordinaciji.