Napoved

Musk namiguje: čez tri leta električni avtomobil za 21.000 evrov

J.P./STA
23. 9. 2020, 15.43
Posodobljeno: 23. 9. 2020, 15.54
Deli članek:

Teslin načrt so nov sistem baterijskih celic, ki bi imele petkrat več energije, šestkrat več moči in bi za 16 odstotkov podaljšale vozni domet vozil.

Profimedia
Elon Musk

Musk je dogodek obljubljal že dlje časa, a ga je moral zaradi pandemije prestaviti. Izpeljali so ga v torek, ob rednem letnem srečanju delničarjev.

V avtomobilskem proizvajalcu Tesla nameravajo po besedah prvega moža Elona Muska prepoloviti ceno baterij na kilovatno uro, s čimer bi električna vozila postala bolj dostopna. Družba je nove baterijske celice, s katerimi namerava tudi povečati domet vozil, že začela proizvajati. Gre za nov sistem baterijskih celic, ki bi imele petkrat več energije, šestkrat več moči in bi za 16 odstotkov podaljšale vozni domet vozil.

Kot je dejal Musk, bi lahko v treh letih dobili povsem avtonomno vozilo za ceno dobrih 21.000 evrov. »Naše sanje so že od nekdaj bile, da bi naredili cenovno dostopno vozilo,« je dejal.

Novica Teslinih vlagateljev očitno ni navdušila, saj se je njena borzna vrednost zmanjšala za 50 milijard ameriških dolarjev (približno 42 milijard evrov). Ti so sicer predstavitev v sklopu Teslinega Baterijskega dneva poslušali iz svojih vozil in s tem vzdrževali družbeno distanco.