V BLOKU ALI HIŠI

Vadba na stopnicah za moč in kondicijo

T.D.
26. 9. 2020, 18.18
Deli članek:

Pozabite na orbitrek, sobno kolo, tekaško stezo in podobne drage naprave za fitnes. Vse, kar potrebujete za dobro kondicijo in lepo telo, že imate.

Dreamstime
Poskusite narediti vsaj 10 sklec na stopnicah.

Tek po stopnicah je odlična kardio vadba, ob kateri si v nekaj minutah preznojite telo in pospešite srčni utrip, istočasno pa okrepite mišice nog in zadnjice. Če na stopnicah naredite še nekaj razteznih vaj in vaj za moč, bo vaš trening popoln.

Kardio trening

Najprej 15 minut hodite po stopnicah v lahkem tempu. Tako boste ogreli noge in pognali kri po žilah. Nato začnite s tekom: hiter tempo navzgor, lahek navzdol, da preprečite poškodbe sklepov. Stopite na vsako stopnico. Nato pa še pet minut teka s preskakovanjem: navzgor stopite samo na vsako drugo stopnico, navzdol pa na vsako. Pri spuščanju naj bo teža na petah, s čimer boste tresljaje prenesli na zadnjico namesto na kolena.

Trening za moč

Stopite z levo nogo na drugo ali tretjo stopnico, desna noga naj ostane na ravnih tleh. Spustite se v izpadni korak. Levo koleno nato dvignite in približajte prsnemu košu ter nogo hitro vrnite v izhodišče. Ponovite še na drugo stran.

Krepitev rok

Sedite na rob druge ali tretje stopnice (odvisno od višine), z dlanmi se naslonite nanjo. Zdaj rahlo dvignete zadnjico, zravnajte noge tako, da boste na tla naslonjeni samo s petami. Počasi pokrčite roke do kota 90 stopinj, pri čemer nikar ne sedite. Naredite 10 krepilnih ponovitev za tricepse.

Sklece

Obrnite se proti stopnicam, z rokami se naslonite na drugo ali tretjo, komolce imejte ob telesu. Noge so iztegnjene, stojite na prstih, telo je vzravnano. Naredite vsaj 10 sklec.

Plezanje na goro

Postavite se v enak položaj kot za sklece. Dvignite levo koleno, ga približajte levi rami, nato vrnite nogo v izhodiščni položaj. To je ena ponovitev. Naredite jih 12 z izmenjevanjem nog brez premora. Počutili se boste, kot da tečete na mestu.