Očistite medenino, dezinficirajte pečico

Sadež, ki čisti, odišavi, pa tudi dezinficira

Z.F.
26. 9. 2020, 09.26
Deli članek:

Limone so sploh v poletnih dneh nepogrešljive v košarah s sadjem, ko jih običajno uporabimo za pripravo osvežilne limonade. A tokrat vam razkrivamo trike, kjer boste limone uporabili tudi v druge gospodinjske namene.

Dreamstime
Očistite vse od trdih madežev do zamašenih odtokov s pomočjo limone.

Da so limone vsestransko gospodinjsko »pomagalo«, zagotovo že veste, saj uspejo očistiti vse od trdovratnih madežev do zamašenih odtokov, prav tako hitro opravijo z neprijetnimi vonjavami in celo mrčesom. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj uporabnih napotkov, kjer jih lahko s pridom še uporabite.

Odstrani ostanke s strgalnika

Čiščenje strgalnika je pogosto zahtevna in nadležna naloga, saj se delci običajno skrijejo prav tja, kjer jih težko dosežemo, še težje pa jih očisti pomivalni stroj. Če se soočate tudi vi s to težavo, najprej nekaj limoninega soka prelijte po ostankih sira in drugih sestavin, da se ti nekoliko zmehčajo, nato pa strgalnik namočite v toplo vodo z milnico in ga zatem sperite pod močnim curkom.

Očistite medenino in baker

Če je vaš svečnik iz medenine izgubil sijaj, podobno pa se je zgodilo z bakrenim okrasjem in priborom, preizkusite naslednji trik. Limono prerežite na pol, potresite s soljo ter začnite drgniti po medeninasti oziroma bakreni površini. Umazanija bo v trenutku odstopila, dekor pa bo ponovno zasijal. Za vsak primer čiščenje raje preizkusite na manjšem predelu, saj lahko pride tudi do premočne reakcije.

Očistite in dezinficirajte

V prazen pomivalni stroj vsujte dve žlici sode bikarbone, v predalček za tableto pa zlijte sok ene limone. Zaženite pomivalni stroj in presenečeni boste nad čistočo. 

Nihče ne mara čiščenja mikrovalovne pečice, še bolj pa se zaplete pri čiščenju pečice. Preizkusite naslednji trik. V mikrovalovno pečico nastavite skodelico z vodo, ki ste ji dodali sok polovice limone. Segrevajte do vretja in pustite, da vre dobri dve minuti. Nato ugasnite in pustite še nadaljnjih pet minut. Vlažno notranjost mikrovalovne pečice nato le obrišite z mehko krpo. Enak trik uporabite tudi pri čiščenju pečice. V pekač nalijte nekaj vode in dodajte sok cele limone. Postavite ga na dno pečice, nato pa jo vključite na 150 stopinj, da voda zavre in se ustvari para. Pustite nekaj minut, nato notranjost previdno obrišite z mehko krpo. Pri trdovratni umazaniji uporabite trik s sodo bikarbono, ki jo najprej zmešajte z nekaj vode, da nastane gosta pasta. Nanesite po notranjosti pečice in nato popršite s sokom limone. Nastalo peno pustite delovati vsaj 15 minut in obrišite z mehko krpo.