BOGASTVO VITAMINOV Grozdje bo telo osvežilo in ga oskrbelo s številnimi vitamini, vsebuje pa tudi grozdni sladkor, ki hitro preide v kri in nas oskrbi z energijo. Med vitamini prednjačijo A, B6 in C. Približno sto gramov grozdja zadosti 25 odstotkom dnevne potrebe po vitaminu C.

SKUPEK MINERALOV Med minerali je v grozdju največ bora, ki ga potrebujemo za zdrave kosti, mangana, ki pospešuje presnovo proteinov in ogljikovih hidratov, kalija, bakra, cinka, kalcija, železa in selena.

ANTIOKSIDANTI Pomembna sestavina grozdja so tudi antioksidanti, ki imajo vrsto dobrodejnih vplivov, zlasti na zdravje srca in ožilja. Redno uživanje preprečuje nastanek krvnih strdkov in slabega holesterola.

RESVERATROL Znanstveniki so potrdili, da grozdje vsebuje enega od najmočnejših antioksidantov, to je resveratrol. Ta ima pomemben vpliv pri zaviranju staranja in zmanjševanju tveganja za pojav srčno-žilnih bolezni ter celo rakavih obolenj. Prav tako naj bi bil odlična pomoč pri hujšanju, in sicer na dva načina. Zmanjšal naj bi sposobnost celic za absorpcijo maščob ter prav tako pomagal pri razgradnji maščob.

MALO KALORIJ V sto gramih svežega grozdja je le 69 kalorij, 0,72 grama proteinov, 0,16 grama maščob in 18,10 grama ogljikovih hidratov, kamor spadajo tudi sladkorji in vlaknine.

VSESTRANSKO KORISTNO Zaradi bogastva mineralov in vitaminov je grozdje učinkovit čistilec organizma. Je dobra hrana za živce, možgane, zobovje in kosti. Pozitivno deluje na črevesje in ledvice ter učinkovito preprečuje kopičenje sečne kisline, putiko in arteriosklerozo.

ZA DOBER SPOMIN Jejte ga za dober spomin in vzdrževanje dobre kognitivne funkcije, predvsem pri starejših. Polifenoli v grozdnih pečkah prispevajo k zmanjšanju plaka v možganih, ki je povezan z alzheimerjevo boleznijo.

ZOPER REVMATOIDNI ARTRITIS Grozdje lahko ublaži bolečine, saj vsebuje bioflavonoid kvercetin, ki skupaj z vitaminom C stimulira imunski sistem v boju proti okužbam. Koristi tudi prebavi, čisti sečne poti ter blaži preobremenjenost, tako imunsko kot fizično.

PROTIMIKROBNE SESTAVINE Strokovnjaki so ugotovili, da te pomagajo zdravim bakterijam v želodcu in črevesju, in z raziskavami potrdili, da izvleček iz grozdja ovira rast več kot 14 tipov bakterij, med katerimi so tudi E. coli, salmonela in H. pylori.

UREJA PREBAVO Sveže grozdje pomaga pri leni prebavi, prav tako odpravlja zaprtje. Zoper drisko strokovnjaki priporočajo grozdni sok.

PSIHOFIZIČNI NAPORI Zaradi preproste prehodnosti grozdnega sladkorja v kri je grozdje odlično pomagalo v času psihičnih in fizičnih naporov. Odlično je tudi za hitrejše okrevanje po bolezenskih stanjih in celo pri anemičnosti.

LEPA KOŽA, LASJE IN NOHTI V grozdju je veliko silicija, ki je nepogrešljiv pri vzdrževanju lepe kože, las in nohtov. Ta mineral je namreč nujen za strukturo veznega tkiva in organov.