Polnjenje

Vse, kar potrebujete, je delujoč električni priključek

T.D.
20. 9. 2020, 13.29
Posodobljeno: 14. 3. 2023, 10.27
Deli članek:

Električna mobilnost nezadržno prihaja na naše ceste. Kako hitro se bo uveljavila, je odvisno od več dejavnikov, a med pomembnejšimi je zagotovo ustrezna oskrba vozil z električno energijo – v domači garaži ali na domačem parkirnem mestu.

Shutterstock
Električno vozilo lahko polnite tudi kar prek klasične hišne vtičnice, a bo trajalo več časa.

Polnjenje lahko v teoriji opravljamo povsod, kjer imamo dostop do električne energije, a seveda ne pod enakimi pogoji, pa tudi čas polnjenja se razlikuje. Tako bo trajalo veliko dlje, če boste avtomobil polnili prek klasične hišne vtičnice, ali pa če ga boste polnili s pomočjo hitre polnilne postaje. Razlika med enim in drugim načinom polnjenja bo namreč znašala več ur, pri čemer pa bo, če avtomobil to omogoča, polnjenje prek hitre polnilnice trajalo le okoli 30 minut.

Navadna vtičnica ali domača polnilna postaja

Najosnovnejši predstavnik domačih polnilnih postaj je kar električna polnilnica, vgrajena v polnilni kabel. Na eni strani je klasičen vtikač za domačo vtičnico, na drugi priključek za v avto. Takšne rešitve uporabljajo enofazni izmenični tok, polnijo z močmi nekje do dveh kilovatov, kar je pri sodobnih električnih avtomobilih bolj zasilna rešitev. Naslednja stopnja rešitev za dom so polnilne postaje, ki jih pritrdimo na steno, vanje pa dovajamo izmenični eno- ali trifazni tok. Slednje so skoraj enakovredne javnim polnilnim postajam – seveda pa mora takšno moč omogočati tudi električni priključek doma.

Najučinkovitejše so hitre javne polnilne postaje

Javne polnilnice s polnjenjem električnih avtov izven domačih garaž poskrbijo za brezskrbno uporabo električnih vozil tudi na poti. Po Sloveniji jih je že več kot 500, za našo severno mejo sploh ni težav, pa tudi na Hrvaškem je polnilnih postaj čedalje več. Pri tem je treba ločiti tri vrste polnjenja: polnjenje na destinaciji, javne polnilne postaje z izmeničnim tokom in hitre javne polnilne postaje, ki so tudi najučinkovitejše. Običajni javni priključek polni z močjo do 22 kW in vaš avto napolni v dveh do petih urah, hitri priključek, ki omogoča moč polnjenja nad 50 kW, pa za popolnoma napolnjeno baterijo poskrbi v 20 minutah ali največ eni uri. Ko gre za polnjenje na destinaciji, gre večinoma za enake polnilne postaje kot pri polnjenju doma. Hoteli, restavracije in nakupovalni centri se čedalje pogosteje odločajo za namestitev polnilnih postaj, saj ob rastočem številu uporabnikov električnih avtomobilov to postaja vse pogostejši razlog, zakaj se ti odločijo za obisk določene destinacije.