NEPOGREŠLJIVO

Preizkusite rešitve, ki jih ponuja mleko

Z.F.
20. 9. 2020, 11.33
Deli članek:

Če smo pred kratkim govorili o mlečnih nadomestkih, ki jih lahko sami pripravimo, vam tokrat razkrivamo, kako je lahko mleko koristen dodatek pri pripravi jedi in tudi pripomoček v gospodinjstvu na splošno.

dreamstime
Mesu in ribam boste izboljšali okus, če jih boste za nekaj časa pomočili v mleko.

O mleku in njegovem vplivu na zdravje sicer krožijo različna prepričanja, a nekaj je gotovo, pijemo ga že tisočletja in še zmeraj velja za eno izmed osnovnih živil, ki jih hranimo doma. Mleko je prav tako sestavina številnih jedi, a to ni edini način uporabe v gospodinjstvu, zelo pametno pa ga lahko izkoristmo tudi za kozmetične namene.

Odpravite razpoke v porcelanu

Ima vaš čudoviti porcelanasti krožnik grdo razpoko po dolžini? Nič še ni izgubljeno, obstaja namreč odličen trik, s katerim lahko razpoke skoraj povsem odstranite. Krožnik, vazo, skodelico ali kateri drug predmet z razpokami dajte v večji lonec, prelijte z mlekom in zavrite. Nato ogenj zmanjšajte in pustite, da počasi vre še 45 minut. Beljakovine v mleku naj bi imele čudežno moč pri odstranjevanju razpok. Medtem ko lahko okruške zalepite s česnovim lepilom.

Izboljšajte okus ribam in mesu

Nekatere vrste rib, še posebno tiste, ki živijo bolj pri dnu voda oziroma pogosto rijejo po mulju, med katere spada tudi krap, imajo lahko ob nepravilni peki precej muljast okus. Okus pogosto razvodeni tudi pri zamrznjenih ribah. Da bi si zagotovili svež in dober okus rib, jih vsaj za uro, ali celo čez noč, namočite v mleku. Mleko naj bi ribam povrnilo svežino oziroma odvzelo muljast okus. Enak trik pa lahko uporabite pri pripravi mesa. Če nameravate meso peči ali pražiti, ga večer prej namočite v mleku. Veliko okusnejše in sočnejše bo.

Peka koruze

Nikar ne pozabite na to odlično popestritev poznopoletnih večerov, naberite nekaj še dovolj mehke koruze in jo specite na ognju. Če pa si želite, da bi bila še boljšega okusa, jo pred pečenjem ali kuhanjem pomočite v mleko, to bo koruzi dodalo nekaj sladkobe. Še vročo koruzo nato natrite z raztopljenim maslom in nekaj soli ter si tako pričarajte čudovito poletno večerjo.