PRVI KORAK JE DOBER NAČRT

Kdaj prenavljati staro in kdaj graditi novo?

T.D.
13. 9. 2020, 14.08
Deli članek:

Koliko bo stala prenova? Vprašanja, ki se pojavljajo pri prenovi, so vredna večkratnega premisleka. Vsekakor pa dobrega načrta.

Promocijski material
Ne bojte se prositi za več različnih načrtov in postavitev, tudi mnenj se ne branite.

Če imate starejšo gradnjo, je vprašanje, kje začeti obnavljati, še toliko pomembnejše in odgovor na vprašanje, ali raje podreti in začeti na novo, ni tako preprost, kot bi mislil marsikdo. Univerzalnega odgovora žal ni, kljub vsemu pa vam bomo v nadaljevanju poskušali odgovoriti na nekaj vprašanj – na kaj morate biti pozorni, kje se prenove lotiti in kako oceniti investicijo.

Razmislimo in pretehtajmo

Res je, preden se lotite prenove, potrebujete načrt in predvideti morate tudi stroške, ki jih sicer ne želite. Pri pripravi načrta najprej premislite, kakšne so vaše želje in potrebe, nato pa preverite družinski proračun. Izvedbe se ne lotite prehitro, vzemite si čas za premislek in načrtovanje, morda za idejo poprosite prijatelje ali pa svetovalce v gradbenih centrih, saj so poznejša popravila nepremišljenih napak lahko precej draga. Ne bojte se prositi za več različnih načrtov in postavitev, pa tudi mnenj se ne branite. Morda bo kakšna druga ideja veliko bolj funkcionalna in praktična.

Izbira dobrega mojstra

Kolikor prenov, toliko različnih zgodb, v katerih imajo glavno vlogo takšni in drugačni mojstri. Dobrega izvajalca je težko najti, nanje se običajno dolgo čaka, morebitni zapleti pa se utegnejo razviti v prave živčne vojne in sčasoma v družinske legende. Prav gotovo poznate koga, ki pozna koga, ki je plačal izvajalcu avans in ostal brez opravljene storitve. Ali kakšno podobno prigodo. Nikakor ne gre vseh izvajalcev metati v isti koš, veliko jih je izvrstnih in zaupanja vrednih, a kljub temu velja biti previden pri sami izbiri izvajalca, prav tako pri vnaprejšnjih plačilih. Na srečo je na voljo kar nekaj spletnih strani, ki olajšajo iskanje mojstrov različnih profilov.

Ocena investicije in čas izvedbe

Ko ste izbrali načrt, je čas za finančni plan in časovno načrtovanje. Vedeti morate, da bodo mojstri le v redkih primerih že naslednji teden pri vas, čeprav si to želite. Manevrski čas izkoristite za morebitne spremembe in si priskrbite finance. Finančni razpon pri stroških celovite obnove se lahko močno razlikuje, a se zavedajte, da se v povprečju giblje med 750 in 1500 evri na kvadratni meter neto površine. Zgornje meje ni, obstaja pa seveda spodnja. Na postavitev cene po navadi vplivajo predvideni posegi (kaj morate obnoviti in v kakšni meri), kakovost vgrajenih materialov in opreme, čas in velikost površine. Kot smo že omenili, pa v ceno niso všteti nepredvideni posegi in stroški, ki lahko med sanacijo nastanejo.