TONE ODPADKOV

Nikar ne zavrzite, raje reciklirajte

Z.F.
1. 9. 2020, 21.33
Deli članek:

Ljudje vsak dan ustvarimo veliko odpadkov, kar sicer predstavlja precejšnjo težavo vsemu svetu, a veliko odpadnega materiala lahko z nekaj truda in idej znova uporabimo.

dreamstime
Časopisni papir bo preprečil rast plevela in poskrbel za gnojenje.

Stvari iz gospodinjstva, ki bi se sicer znašle na odpadu, lahko s pridom izkoristimo tudi na vrtu, kjer so uporabne za zaščito, oporo pa tudi za namene dodatne pognojitve tal. Uporabite lahko stare odeje, kuhinjske pripomočke, časopise … Aluminijaste posode za enkratno uporabo, stare gumijaste škornje, lonce in čajnike pa lahko spremenite tudi v cvetlična korita.

Papirnate vrečke

Poskrbite, da ne bo vsaka nova vrečka, ki jo prinesete iz trgovine, romala v koš, temveč jih namenite za večkratno uporabo ali jih v prihajajočih jesenskih dneh uporabite na vrtu. Papirnate vrečke so odlična zaščita pred mrazom. Rastline zvečer pokrijte z vrečko, ki bo delovala kot nekakšen izolator in zadrževala toplejši zrak. V sončnem in vlažnem vremenu vrečke odstranite z rastlin, trik uporabite le v dneh, ko obstaja možnost zmrzali.

Kuhinjski pribor

Ali tudi po vaših predalih leži star kuhinjski pribor, ki je že odslužil svojemu namenu? Nikar ga ne zavrzite, stare žlice, vilice, noži in drugi kuhinjski pripomočki vam lahko namreč odlično koristijo pri delu na vrtu. Vilice in žlice bodo uporabne pri okopavanju rastlin v cvetličnih koritih, medtem ko boste nože s pridom uporabili pri odstranjevanju vršičkov, odvečnih listov, pri presajanju in sajenju. Stare kuhalnice in podobni gospodinjski pripomočki pa lahko služijo kot opora rastlin.

Časopisni papir

Časopisni papir je skoraj nepogrešljiv pripomoček vrtnarja ali vrtičkarja. Starim časopisom previdno odstranite sponke, nato pa liste razporedite okoli rastlin in tako preprečite rast plevela. Na časopisni papir položite le nekaj komposta, okrasnega lubja ali kamenčkov. Sčasoma bo sicer papir strohnel, a bo tako postal tudi odlično gnojilo.