Turistična patrulja

Navdušil ga je center vesoljskih tehnologij

T.D.
16. 8. 2020, 14.21
Deli članek:

Vitanje je majhna občina na skrajnem severnem robu Savinjske regije. Ponaša se z bogato naravno in kulturno dediščino, ki jo je vredno spoznati. Poznana je tudi po Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga (KSEVT), ki je v središču tega kraja.

osebni arhiv
Shane pravi, da uživa v naravi in vzponih.

Tokrat se je na izlet po Sloveniji odpravil Britanec Shane, ki v Sloveniji prebiva slabe pol leta, sem pa je prišel zaradi srčne izbranke, ki je slovenske gore list. Shane jo je mahnil na obronke zahodnega dela Pohorja, natančneje v kraj Vitanje.

Smer Ljubljana–Vitanje

Na pot se je podal v petek zjutraj, še pred tem je na spletu poiskal nekaj uporabnih informacij o kraju in seveda rezerviral prenočišče. »Spletna stran TripAdvisor se je ponovno izkazala z izčrpnimi podatki, kar mi je bilo v veliko pomoč. Omenja tudi Noordungov center vesoljskih tehnologij in takoj sem se odločil, da ga bom obiskal,« je pojasnil Shane.

V Gostišče Ulipi

Pot z avtom mu je od Ljubljane do Vitanja vzela uro in pol, ob prihodu pa je najprej poiskal Gostišče Ulipi, kjer je bil dogovorjen za prenočitev. »V času moje rezervacije v Vitanju ni bilo nastanitve, ki bi še imela prosto sobo, a sem našel to prijetno gostišče, ki je le 20 minut oddaljeno od Vitanja,« je povedal simpatični Anglež.

osebni arhiv
Posebna arhitekturna zasnova objekta KSEVT

Prijazni in gostoljubni Slovenci

Po prijaznem sprejemu v Gostišču Ulipi se je peš odpravil raziskovat okolico. Dobro uro je odkrival kotičke Vitanja in srečal nekaj prijaznih domačinov, ki so mu z veseljem pokazali pot do turističnoinformacijske točke, ki pa je bila žal zaprta. »Prihajam iz Anglije, kjer so ljudje vedno v naglici, večkrat hladni in nič kaj prijetni, zato sem še toliko bolj navdušen nad gostoljubnimi, dobrovoljnimi in prijaznimi Slovenci,« je navdušeno pripovedoval Shane.

osebni arhiv
"Grem na Smereško peč", je rekel Shane.

Težko pričakovan ogled

Po spontanem in brezciljnem raziskovanju je bil čas za načrtovani obisk Centra vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga, ki navdušuje ljubitelje vesoljskih tehnologij in človeških dosežkov v vesolju. »Pred obiskom centra niti nisem vedel, da si Slovenci lastijo dosežke tudi na področjih vesoljskih znanosti, tako da sem bil kar malo presenečen, ko sem izvedel, da so bili kar štirje ameriški astronavti slovenskega rodu do zdaj že v vesolju,« je svoje razmišljanje pojasnil Shane in dodal: »Najbolj so me navdušili dokumentarni filmi oziroma videoposnetki ameriške astronavtke slovensko-indijskega rodu Sunite William, saj sem njen velik oboževalec že od nekdaj.«

osebni arhiv
Čudovit razgled ob poti na Smereško peč.

Ljubitelj vesolja, a tudi gora

Na poučnem obisku centra vesoljskih tehnologij je Angleža zagrabila lakota, zato si je privoščil slastno kosilo, nato pa se je odločil za »prijetno zahteven« (kot ga je poimenoval) vzpon na Smereško peč. »Ko sem dosegel vrh, me je tam čakala udobna klopca, ki je kar vabila, da si odpočijem svoje stare in utrujene kosti,« se je pošalil Shane ter povedal, da obožuje naravo in pohodništvo. In tudi zato mu je v Sloveniji všeč, saj kot pravi, kjerkoli že si, nikoli nisi daleč od gora. Seveda se je na vrhu Smereške gore vpisal v planinsko knjigo gostov in presenečeno ugotovil, da je že 1157. obiskovalec v tistem dnevu.

osebni arhiv
Shane je bil presenečen nad dejstvom, da so bili 4 Slovenski Američani do sedaj že v vesolju.

Načrti za naslednje jutro

Prijetno utrujen se je Shane vrnil v Gostišče Ulipi, kjer so mi pripravili okusno večerjo, nato pa je legel k počitku. Preden se je potopil v miren spanec, se je odločil, da bo prihodnje jutro obiskal prelepo lokalno cerkev Matere Božje na Hriberci. »Čeprav nisem veren, me vedno znova prevzame mogočnost teh stavb,« je za konec še dejal Shane. Tudi tokrat ni bilo nič drugače.