NOČNA MORA

Se je pod hladilnikom Naredila velika luža?

Z.F.
10. 8. 2020, 21.00
Posodobljeno: 17. 8. 2023, 11.00
Deli članek:

Eden najbolj nepogrešljivih kuhinjskih pripomočkov, sploh v poletnih mesecih, je zagotovo hladilnik. In skorajda ni hujšega kot to, da sredi poletne vročine začne puščati. Kaj se je zgodilo? Če imate srečo, nič strašnega.

Dreamstime
Puščanje vode iz hladilnika ni nujno napoved, da je hladilniku odbila zadnja ura, temveč nakazuje, da ga prepogosto odpirate ali preredko čistite.

Res je, da gre za neprijetno okvaro, a priznati si moramo, da smo za njen nastanek v večini primerov krivi sami. Če hladilnik pušča, sicer še ne pomeni, da je pokvarjen, a da bi razumeli to napako, moramo razumeti njene vzroke. V hladilnik vsak dan spravimo ali iz njega vzamemo veliko izdelkov, ki vsebujejo veliko vlage. Tudi ko odpiramo vrata, vstopa v hladilnik topel in vlažen zrak. Posledično se na stenah začne kondenzirati vlaga, ki ob ostrem padcu temperature po navadi zmrzne. Ko vrata znova odpremo, se stali in steče po zadnji steni v posebno odprtino, tako imenovani uparjalnik.

Puščanje na dnu

Če hladilnik pušča spodaj, pomeni, da se kondenzat nabira na uparjalniku, to je plastični vsebnik, ki se segreje iz kompresorja. Puščanje z dna nakazuje, da je ta posoda polna, poškodovana ali pa pokvarjena. V tem primeru voda odteka le spodaj, medtem ko je komora suha in deluje normalno. Da bi težavo preprečili, je treba hladilnik obrniti in pregledati kompresor. Ta se po navadi nahaja za napravo. Težava lahko nastane, če je hladilnik dolgo odprt oziroma če slabo tesni. Tako vlaga vstopa v komoro in se kondenzira v velikih količinah. V tem primeru uparjalnik, če je odstranljiv, preprosto izpraznite, sicer pa zgolj izčrpajte vodo.

Dreamstime
Pojav vode v hladilniku lahko kaže tudi na prepogosto odpiranje in zapiranje ter kopičenje vlage ali slabo tesnjenje vrat.

Notranje puščanje

Večina hladilnikov ima na notranji strani komore kondenzat in luknjo, skozi katero se kondenzirana voda izloča iz uparjalnika. Ta luknja se lahko zamaši, voda pa ne more več iztekati. Posoda za zbiranje kondenzata bo v tem primeru prazna, medtem ko se bo voda stekala v komoro in bo na dnu hladilnega prostora nastala luža. Ta postaja vse večja in bo čez čas iztekla iz komore, če je ne boste redno čistili. Zato v tem primeru najprej preverite, ali je luknja, ki vodi do uparjalnika, prehodna, sicer jo očistite s tanko žičko ali leseno špilo.