HITRO IN ENOSTAVNO

12 osvežilnih in sočnih receptov za vroče poletne popoldneve

Z.F.
10. 8. 2020, 06.58
Posodobljeno: 6. 2. 2024, 09.46
Deli članek:

Le komu se v vročem poletnem popoldnevu ne prileže kos prijetno ohlajenega musa ali sočna malinova torta? Kaj ko bi pripravili slasten in kremast mlečni sladoled ali pa svoje goste presenetili s torto z okusom pina colade?

Dreamstime
Mlečni sladoled s kokosom.

Mlečni sladoled s kokosom

Sestavine: 400 g maskarponeja, 200 ml sladke smetane, 2 zavojčka vaniljevega sladkorja, 50 g kokosove moke.

Priprava: V skodelici stepemo sladko smetano, ki smo ji dodali dva zavojčka vaniljevega sladkorja. Dodamo maskarpone in gladko zmešamo. Na koncu masi dodamo še kokosovo moko in ponovno premešamo. Po potrebi še sladkamo. Nato zmes nalijemo v modelčke za pripravo sladolednih lučk ali v posodico in za dve uri postavimo v zamrzovalnik. Postrežemo z nekaj stopljene čokolade.

Drobljenec z jogurtom in sadjem

Dreamstime
Jogurtovo pecivo s češnjami

Sestavine: 100 g masla, 2 skodelici sezonskega narezanega sadja, sladkor v prahu.

Jogurtova krema: 800 g tekočega jogurta, 1 skodelica sladkorja, 3 jajca.  

Suha zmes: 3 skodelice moke, 1 skodelica sladkorja, 1 pecilni prašek.

Priprava: V skledo presejemo moko in pecilni prašek, dodamo sladkor in dobro premešamo. Ločimo na dva dela. V eno skledo z ročno metlico vmešamo jogurt, sladkor in jajca. Pekač namastimo s tretjino masla in po njem enakomerno razdelimo polovico mešanice moke in sladkorja iz druge sklede, nato pa prekrijemo z jogurtovo zmesjo. Potrosimo z drugo polovico suhe zmesi in čez razporedimo narezano sezonsko sadje ter preostanek masla. Pečemo 40 minut v vnaprej ogreti pečici na 200 stopinj. Ohlajeno potresemo s sladkorjem in narežemo.

Hitra malinova torta

Dreamstime
Malinova torta

Sestavine za biskvit: 150 g piškotov, 60 g masla.

Krema: 500 g maskarponeja, 250 ml sladke smetane, 200 g bele čokolade, 2 zavojčka želatine v prahu, 30 g sladkorja v prahu.

Preliv: 300 g malin, 3 žlice sladkorja, 3 listi (1 zavojček) želatine.

Priprava: Potrebujemo pekač za torte s snemljivim obodom, ki ga rahlo namastimo. V kozici na nizki temperaturi zdrobimo maslo in pomešano z zdrobljenimi piškoti. Zmes potresemo po dnu in rahlo pritisnemo. Shranimo v hladilnik in pripravimo kremo. Želatino pripravimo po navodilih. Nad vodno kopeljo stopimo čokolado, ki smo ji dodali 50 mililitrov sladke smetane. Dodamo želatino ter dobro premešamo. Maskarpone s sladkorjem pomešamo v gladko kremo ter primešamo stopljeno čokolado z želatino. Na koncu vmešamo še stepeno smetano. Kremo vlijemo na piškotno podlago in pustim stati vsaj tri ure. Nato pripravimo malinov preliv. Želatino pripravimo po navodilih, maline s sladkorjem vsujemo v kozico in kuhamo na srednji temperaturi, da dobimo enotno zmes. Dodamo želatino in dobro premešamo, da se razpusti. Ohlajeno prelijemo po torti in vrnemo vsaj za 30 minut v hladilnik.

Pina colada cheesecake

Dreamstime
Pina colada

Sestavine za podlago: 150 g piškotov, 40 g kokosove moke, 80 g masla.

Sestavine za nadev: 500 g ananasa v kompotu, 200 g sladkorja, 30 ml likerja malibu, 650 g sirnega namaza, 30 g moke, 4 jajca, 120 ml kokosovega mleka, 1 zavojček vaniljevega sladkorja.

Priprava: V kozici raztopimo maslo in vanj vsujemo piškote ter kokosovo moko. Dobro pregnetemo in maso razporedimo po dnu tortnega modela s premerom 26 centimetrov. Postavimo v hladilnik. Medtem ananas narežemo na kocke, dolijemo nekaj sirupa iz kompota, dodamo malibu in segrevamo do vretja. Vre naj 10 minut. Nato odcedimo. Z električnim mešalnikom zmešamo sirni namaz, sladkor, vaniljev sladkor in moko ter počasi dodajamo jajca. Na koncu dolijemo še kokosovo mleko in sok, v katerem smo kuhali ananas. Mešanico zlijemo v tortni model in posujemo z ananasom. Štirideset minut pečemo pri 180 stopinjah, nato ohladimo in vsaj za dve uri shranimo v hladilniku.

Limonin cheesecake brez peke

Arhiv
Limonin cheesecake

Sestavine: 100 g piškotov, 50 g masla, 20 g rjavega sladkorja, 350 g sira maskarpone, 60 g sladkorja v prahu, lupina ene limone, sok treh limon.

Priprava: V kozici stopimo maslo in vanj nadrobimo piškote ter dodamo rjavi sladkor. Maso razporedimo po dnu tortnega modela s premerom 26 centimetrov. Postavimo v hladilnik. V skledi zmešamo maskarpone, sladkor v prahu, limonino lupinico in limonin sok, dokler ne dobimo gladke in kremaste mase. Zlijemo na piškotno testo in čez noč pustimo v hladilniku.

Oreo tiramisu v kozarčku

Sestavine: 250 g piškotov Oreo, 250 g sira maskarpone, 1 jajce, 150 ml kondenziranega mleka, 100 ml mleka, kokosova moka.

Priprava: Piškote Oreo ločimo na piškotne plasti in nadev. Nadev pomešamo s 30 mililitri mleka. Počasi segrevamo, da nastane krema. Dodamo dve žlici maskarponeja, premešamo in postavimo v zamrzovalnik za dobro uro. Medtem zmešamo preostali maskarpone in kondenzirano mleko. Piškote pomočimo v preostalo mleko in jih razporedimo po dnu kozarca. Dodamo kremo iz maskarponeja in kondenziranega mleka ter nato še kremo iz zamrzovalnika. Ponovimo plasti, dokler ne porabimo vsega.

Lešnikove kroglice

Sestavine: 200 g zmletih lešnikov, 150 g sladkorja v prahu, 150 g temne čokolade (s 70 odstotki kakava), 3 žlice ruma, 2 rumenjaka, 80 g kakava v prahu.

Priprava: Čokolado fino naribamo, dodamo lešnike in sladkor ter sestavine premešamo. Dodamo še rum ter rumenjaka in zmes ponovno pregnetemo. S čajno žličko zajemamo maso in jo oblikujemo v kroglice. Na koncu jih povaljamo v kakavu. Za eno uro shranimo v hladilniku.

Kavna krema

Sestavine: 1 čokoladni puding, 3 žlice sladkorja, 200 ml mleka, 100 ml ruma, 100 ml črne kave, 300 ml sladke smetane, 2 zavojčka kremfiksa, 1 vaniljev sladkor, pest malin, metini listki.

Priprava: Po navodilih pripravimo maso za puding. V kozici segrejemo mleko, rum in kavo ter zavremo. V vroče mleko vmešamo puding, postavimo na ogenj in med nenehnim mešanjem čakamo, da ponovno zavre. Nato odstavimo in prelijemo v skledo ter prekrijemo s folijo, da se ne naredi skorja. Ohladimo. Medtem zmešamo sladko smetano, vaniljev sladkor in kremfiks. Mešanico vmešamo v pudingovo zmes, ko je ta ohlajena. Dobljeno maso prelijemo v kozarčke in okrasimo z malinami in meto.

Kinder bueno v kozarcu

Sestavine: prva plast: 200 ml kokosovega mleka, 1 banana, 1 žlička kakava v prahu, zdrobljeni lešniki; druga plast: 200 ml kokosovega mleka, 1 banana, 2 žlici kokosove moke, zdrobljeni lešniki.

Priprava: V mešalnik nadevamo vse sestavine, ki jih potrebujemo za pripravi prve plasti, razen lešnikov, in dobro premešamo, da nastane gosta krema. Kremo zlijemo v kozarec in potresemo z zdrobljenimi lešniki. Nato po enakem postopku pripravimo še drugo kremo. Kozarce shranimo za 15 minut v hladilnik.

Limonin mus

Dreamstime
Limonin mousse

Sestavine: 3 limone, 4 rumenjaki, 70 g sladkorja, 40 g masla, 400 ml smetane za stepanje, 50 g sladkorja v prahu.

Priprava: Limone operemo in osušimo. Lupinico drobno naribamo, da dobimo dve žlički. Iz sadežev iztisnemo sok. Tako lupinico kot sok pomešamo z rumenjaki, sladkorjem in maslom. Nato segrevamo nad vročo kopeljo in mešamo, dokler krema ne doseže okoli 70 stopinj Celzija. Takrat se bo zgostila. Če bomo vanjo pomočili žlico, se je bo krema oprijela. Nato kremo prelijemo v kozico in prekrijemo s folijo za živila, da preprečimo nastanek skorjice. Dobro ohladimo. Nato stepemo smetano, ki smo ji dodali sladkor v prahu, in primešamo h kremi. Mus nalijemo v kozarčke in poljubno okrasimo.

Panakota z malinovim prelivom

Dreamstime
Malinina pana cota

Sestavine: 5 dl sladke smetane, 1 dl mleka, 100 g sladkorja, 1 vaniljev strok, 1 zavojček želatine; preliv: 250 g malin, 1 limeta, 50 g sladkorja.

Priprava: Želatino pripravimo po navodilih. Vaniljev strok po dolžini prerežemo in izpraskamo stržen. V posodo nalijemo sladko smetano in mleko, dodamo sladkor in vaniljo. Na zmernem ognju nato kuhamo štiri minute, nato odstavimo, dodamo ožeto želatino in mešamo, dokler se ne razpusti. Modelčke splaknemo z vodo in napolnimo z zmesjo. Prekrijemo s prozorno folijo in za dve uri postavimo hladilnik, da se strdi. Nato pripravimo preliv. Maline stresemo v kozico, prelijemo s sokom limete in potresemo s sladkorjem ter kuhamo, dokler ne dobimo želene strukture. Prelijemo po strjenki, ki jo zvrnemo na krožnik.

Klafuti z breskvami

Sestavine: 500 g svežih breskev, 1 žlica sladkorja za breskve, 3 jajca, 50 g sladkorja, ščepec soli, 120 ml sladke smetane, 120 ml mleka, 1 vaniljev sladkor, 80 g moke, maslo.

Priprava: Breskve operemo, odstranimo koščico in sesekljamo ter potresemo s sladkorjem. Litoželezno ponev ali pekač namastimo z maslom in po dnu razporedimo breskve. Jajca penasto umešamo s sladkorjem, dodamo mleko, smetano, vaniljev sladkor in ščepec soli. Premešamo. Nato dodamo moko in še enkrat premešamo, da nastane enotna zmes. Prelijemo po pekaču in pečemo 40 minut na 180 stopinjah. Nato pustimo počivati 10 minut, potresemo s sladkorjem in postrežemo.