Cilj: krater Jezero

FOTO: Ameriški rover je poletel proti Marsu

L.K./STA
30. 7. 2020, 14.05
Posodobljeno: 30. 7. 2020, 14.07
Deli članek:

Ameriška vesoljska agencija Nasa je danes z izstrelišča v Cape Canaveralu proti Marsu izstrelila rover Perseverance oziroma Vztrajnost, ki bo na planetu predvidoma pristal februarja prihodnje leto.

Posnetek zaslona/NASA
Nasin najkompleksnejši rover doslej, ki je vreden 2,5 milijarde dolarjev, bo na Rdečem planetu iskal morebitne znake mikrobnega življenja.

Rover so izstrelili okoli 13.50 po srednjeevropskem času na raketi atlas V z izstrelišča v Cape Canaveralu na Floridi. Pristal bo predvidoma februarja prihodnje leto na območju kraterja Jezero, ki je poimenovan po kraju v Bosni in Hercegovini.

1040 kilogramov težko vozilo bo iskalo morebitne znake življenja na Marsu ter proučevalo njegovo atmosfero in geologijo. 

Nasin najkompleksnejši rover doslej, ki je vreden 2,5 milijarde dolarjev, bo na Rdečem planetu iskal morebitne znake mikrobnega življenja. Preučeval bo tudi atmosfero in podnebje planeta ter njegovo geologijo. Poleg tega bo zbiral vzorce zemljine in kamnin. 

Na vozilu je sedem znanstvenih instrumentov, dva mikrofona, 23 kamer, laser in tudi manjši brezpilotni helikopter. Ta bo po besedah slovenskega astrofizika Jureta Japlja občasno skeniral površje na Marsu in pomagal znanstvenikom pri tem, kam poslati rover.

Želijo pa s tem predvsem testirati tehnologijo. Atmosfera je namreč zelo tanka, kar pomeni, da so pogoji povsem drugačni kot na Zemlji. Želijo preveriti, kako bi takšno brezpilotno letalo delovalo na Marsu, je za STA dejal raziskovalec na univerzi v Amsterdamu.

Ameriška odprava z roverjem Vztrajnost je del vesoljskega programa Artemis, katerega cilj je, da bi človek do leta 2024 znova pristal na Luni, do leta 2028 pa bi vzpostavili stalno prisotnost ljudi na njej. To bi bila stopnica na poti človeka na Mars.

Pretekli teden sta sicer svoji odpravi proti Marsu poslala že Kitajska in Združeni arabski emirati. V tem obdobju sta namreč Zemlja in Mars relativno blizu. Trenutno je razdalja med njima okoli 100 milijonov kilometrov. Najmanjša razdalja med Zemljo in Rdečim planetom bo sicer septembra, in sicer 60 milijonov kilometrov. Čez približno šest mesecev, ko bodo odprave prispele do Marsa, pa bo ta razdalja 200 milijonov kilometrov, je pojasnil Japelj.