vesolje

Na nocojšnjem nočnem nebu lahko uzrete vse planete našega osončja

B.K.
28. 7. 2020, 12.17
Posodobljeno: 28. 7. 2020, 16.08
Deli članek:

Za nekatere bo potreben teleskop ali pa vsaj dober daljnogled.

Profimedia
Nočno nebo.

Drevi se bosta na nebu najprej prikazala Jupiter in Saturn. Prvi ob 19.40 in drugi ob 20.04. Ker bosta oba vzšla preden bo ob 20.37 zašlo sonce, bo na njuno vidnost potrebno malce počakati. Nekaj po deveti uri zvečer ju bo mogoče videti med ozvezdjema kozoroga in strelca.

Ob 22.17 se bo na horizontu prikazal Neptun, ki bo slabše viden, zato ga bo potrebno poiskati z daljnogledom ali teleskopom. Neptun se sicer nahaja v smeri ozvezdij vodnarja in rib.

Ob 23.25 se bo ob ozvezdju ribi prikazal rdeči planet Mars. Viden bo dobro, prepoznate pa ga lahko po značilni rdeči barvi.

Uran bo ‘vzšel’ eno minuto čez polnoč, a brez daljnogleda ne bo opazen. Nahaja se v smeri ozvezdij kita in rib.

Ob pol treh zjutraj se bo ob ozvezdju bika pojavila Venera, ki bo vidna s prostim očesom, 10 minut čez četrto jutranjo, ko se bo že začelo daniti, pa bo na obzorje prišel še Merkur. Tega bo, zaradi svita težje opaziti, nahaja pa se v smeri ozvezdja dvojčka.

Planeti bodo sicer vidni na nočnem nebu še naslednjih nekaj dni. Natančne čase njihovega vzhoda in zahoda ter smeri na nebu, lahko preverite na spletni strani timeanddate.com.