Zanimivosti

Miti in resnice o soncu, vročini in namakanju

T.D.
24. 7. 2020, 21.33
Deli članek:

Vsako rojstvo je edinstven in čaroben dogodek, a za marsikatero nosečnico je kopica »dobronamernih nasvetov«, kaj sme in česa ne sme početi, lahko zelo naporna in utrujajoča.

Thinkstock
Prepričanje, da si je treba noge zaradi krčnih žil pred soncem pokriti z brisačo, ni pravilno – to namreč ustvari še dodatno plast vročine, ki nogam samo škoduje.

Res je, da je temperatura telesa nosečnice nekoliko višja zaradi razvijajočega se otroka v njej, vendar ni res, da se zaradi tega nosečnice nenehno znojijo.

Sončenje je nevarno

Mit: Nosečnice ne smejo na sonce, ker lahko dodatna vročina škodi dojenčku.

Resnica: Izpostavljanje trebuha soncu v dovoljenem času sončenja ni nevarno, saj je plod zavarovan – prekriva ga debela plast tkiv maternice, trebušnih organov in trebušne stene. Za nosečnice veljajo enaka navodila za sončenje kot za vse druge ljudi, predvsem se morajo soncu izogibati med 10. in 16. uro. Prav tako je pomembno, da nosečnice uporabljajo kreme za sončenje s čim višjim faktorjem, saj je koža v nosečnosti še bolj občutljiva kot sicer. V nosečnosti lahko v poletnih mesecih namreč pogosto pride tudi do pigmentacije.

Morje je premrzlo za kopanje

Mit: Morska voda je za nosečnice premrzla, zato se kopanje in plavanje odsvetujeta, saj lahko privedeta do šoka. Bolj primeren je bazen oziroma toplice.

Resnica: Plavanje je najbolj priporočljiva vadba, saj krepi mišice, vendar pod pogojem, da je voda čista in ne prevroča. Obstaja kar nekaj jezer, ki so za plavanje primerna, in tudi morska voda je dovolj čista, da nosečnica ne tvega dodatnih okužb. Bazene in termalne vode pa ginekologi odsvetujejo zaradi neustreznih higienskih razmer in predvsem zato, ker kopanje v vroči vodi lahko sproži prezgodnji porod ali spontani splav. Tudi uporabo savne omejimo na kratek čas, na primer na pet do deset minut, da se telo preveč ne pregreje.

Brisača čez žile

Mit: Krčne žile je treba pokriti z brisačo, da niso neposredno izpostavljene soncu.

Resnica: Med nosečnostjo je volumen krvi povečan, zato se vene razširijo. V vročini se vene še bolj razširijo, manjša je tolerantnost za vročino, ker mora telo oddajati toploto. A prepričanje, da si je treba noge pred soncem pokriti z brisačo, ni pravilno – to namreč ustvari še dodatno plast vročine, ki nogam samo škoduje. V takem primeru se je seveda treba umakniti v senco.