VIJOLIČASTI GRMIČKI

Pomirjujoča sivka: preženite izčrpanost in poskrbite za okras doma

Z.F.
26. 7. 2020, 14.45
Posodobljeno: 26. 7. 2020, 18.32
Deli članek:

V teh dneh so se na naših vrtovih že zagotovo razbohotili cvetovi omamno dišeče sivke, ki privablja čebele in druge žuželke, da posrkajo nektar. Njene učinkovine so visoko cenili že v antičnih časih, nič kaj drugače ni niti danes.

Dreamstime
Sivka je bila izjemno popularna že v srednjem veku.

Sivka je veljala skorajda za kraljico rimskih kopalnic, seveda pa je svojo pot kmalu našla tudi v kuhinjo in druge prostore. Nepogrešljiva je tudi v domači lekarni, kjer se ponaša s številnimi zdravilnimi lastnostmi, in ne pozabimo na omare, iz katerih odganja nadležne molje in oblačilom zagotavlja prijeten vonj.

Ne le okras, temveč mnogo več

Sivka uspeva predvsem v sredozemskih krajih, kjer jo poznajo kot zimzeleno polgrmasto rastlino. Uspešno sicer raste tudi globlje v notranjosti celine, a ji moramo v zimskim mesecih zagotoviti nekaj zaščite. Kot divjo rastlino jo danes najdemo še v južni Franciji, Španiji, Italiji in severni Afriki, kjer uspeva predvsem na sončnih področjih. Zdravilni so njeni cvetovi, listi in vsa cvetoča zel. Največ eteričnih olj bomo iz sivke dobili tik pred njenim cvetenjem. Poleg njih pa najdemo še druge zdravilne učinkovine, kot so smola, čreslovine, grenčine in drugo.

Profimedia
Sivka spodbuja tek, ureja prebavo, odvaja žolč, odpravlja napenjanje, miri …

Pomoč pri izčrpanosti in nespečnosti

Sivka od nekdaj velja za naravno pomirjevalo pri vznemirjenosti, živčni izčrpanosti in spalnih motnjah. Manj znano pa je, da zdravi tudi prebavne motnje, ki nastanejo zaradi živčnega izvora. V ljudskem zdravilstvu velja, da sivka spodbuja tek, ureja prebavo, odvaja žolč, blaži trebušne krče, odpravlja napenjanje, odganja vetrove, miri, uspava, žene na vodo in še bi lahko naštevali. Pogosto se priporočajo dišeče sivkine kopeli, ki so v pomoč pri motnjah prekrvavitve, pa tudi pri težavah v meni. Eterično olje je pogosta sestavina pri mazilih zoper kožne ekceme in ustno higieno, najdemo pa ga tudi v mazilih zoper revmo in artritis.

Okras doma

Pogosto so nam znane sivkine vrečke, ki jih polagamo med perilo. Znano je namreč, da odganjajo molje in na naraven način razkužijo perilo. A nič ne bo narobe, če jih boste lično namestili tudi v druge prostore, saj bodo izboljšale kakovost zraka, prav tako pa preprečile obisk komarjev, muh in drugega mrčesa. V ta namen lahko pripravite tudi potpurije iz suhega cvetja, nič pa ne bo narobe, če boste dodali nekaj posušenih listov.