POGOSTA TEŽAVA

Kako se izogniti slabosti med vožnjo?

T.D.
18. 7. 2020, 15.13
Deli članek:

Ste tudi vi eden izmed tistih, ki jim je med potovanjem z avtomobilom, avtobusom, vlakom, ladjo ali letalom slabo?

Dreamstime
Potovalna slabost ali morska bolezen ni neprijetna samo za potnika, temveč lahko zagreni potovanje tudi marsikateremu sopotniku s slabim želodcem.

Potovalna slabost ali morska bolezen ni neprijetna samo za potnika, temveč lahko zagreni potovanje tudi marsikateremu sopotniku s slabim želodcem. Tako vam lahko pokvari potovanje oziroma počitnice že na samem začetku. Proti tej nadlogi se lahko borite z različnimi sredstvi oziroma z upoštevanjem nekaterih napotkov.

Tablete

Zelo učinkovita so zdravila proti slabosti, ki so v lekarnah na voljo brez recepta, vendar imajo na žalost tudi nekatere stranske učinke, kot so suha usta in zaspanost. Učinki trajajo nekako od šest do osem ur, če je potovanje daljše, pa je treba vzeti še en odmerek zdravila.

Zapestnica

Obstajajo tudi alternativne rešitve. Ena izmed njih je akupresurna zapestnica. Ta pritiska na točko na zapestju približno tri prste od stika dlani s podlaktjo, kar naj bi preprečevalo slabost.

Ingver

Ingver ima številne pozitivne učinke na telo in počutje. Med drugim dokazano lajša znake potovalne bolezni. V nasprotju z drugimi zdravili proti slabosti pa ga lahko uživa večina ljudi, tudi vozniki in ljudje, ki sicer iz nekaterih razlogov ne smejo uživati zdravil proti slabosti.

Kako se izogniti slabosti

V avtu sedite spredaj ali, še bolje, vozite. V avtobusu ali na vlaku fiksirajte glavo na naslonjalo in uprite pogled naravnost naprej, v smer potovanja. Opazovanje bežeče pokrajine skozi stranska okna lahko namreč slabost še okrepi. Na letalu je najbolje, če sedite v bližini kril, saj je ta del najstabilnejši oziroma bližje težišču letala. Na ladji pa se ob slabem vremenu zadržujte na palubi, in ne v notranjosti brez oken in vrat. Če je videti kopno, usmerite pogled tja.