Varno v poletje

Nepridipravi se najdejo tudi na plažah in kopališčih

Z.F.
16. 7. 2020, 21.19
Deli članek:

Poletna turistična sezona se je začela. Na slovenskih obmorskih plažah je gneča precejšnja, nič kaj drugače ni niti ob kopališčih in jezerih, kjer vsakdo išče primerno osvežitev. A pozor, na delu so tudi tatovi.

Dreamstime
Medtem ko vi uživate, številni vidijo priložnost zaslužka.

Če za vas plaža, ležalnik, hladno morje, jezero in bazen pomenijo užitek in sprostitev, pa nekomu drugemu predstavljajo primerno mesto za hiter in dober zaslužek. Ker se odpravljamo na sprostitev, na nevarnosti in pasti na plažah pogosto ne mislimo, a pozor, saj tatovi v tem času nimajo dopustov in se sprehajajo tudi med ležalniki, brisačami ter šotori.

Telefoni, denar, bančne kartice …

Po poročanju slovenske policije se število tatvin na plažah in ob bazenih iz leta v leto povečuje, pri čemer, kot pravijo, so najpogostejše kraje mobilnih telefonov, denarnic z osebnimi dokumenti, bančnih in kreditnih kartic ter gotovine. Tudi pomoč policije pa oškodovanju le redko povrne ukradeno, zato svarijo in opozarjajo, da na plažo ne nosimo vrednejših predmetov, ki so paša za oči tatovom.

Kaj vzeti na plažo

Na plažo zato ne nosite vrednejših predmetov, dovolite nekaj počitka zlatnini in ostali bižuteriji. Prav tako pustite doma ali v apartmaju oziroma sefu večje količine gotovine, bančne kartice in ostale vredne predmete. Ne pozabite, tudi vaš telefon je lahko tarča kraje, ne glede na to, koliko je star in kako je videti. Na plaži naj se vam tako ob boku znajdejo zgolj brisača, le nekaj 10 evrov gotovine, krema za sončenje in knjiga za poletno sprostitev, ostali pomembni predmeti naj raje ostanejo doma. Nikar ne puščajte vrednih predmetov v parkiranem avtomobilu, saj so tudi ti pogosta tarča tatov. Ti pogosto izbirajo avtomobile prestižnejših znamk in tujih registrskih tablic. Vrednejše predmete v avtomobilu shranite pod sedeže ali v prostor za rezervno kolo.

Kdaj sem žrtev

Pravzaprav ste žrtev kaznivega dejanja že takrat, ko vam na plaži ukradejo brisačo. Policisti sicer svetujejo, da ob kraji oziroma ropu ukrepate takoj. Tako tatvino, kot tudi vlom v vozilo ali kak drug neprijeten dogodek takoj prijavite najbližji policijski postaji oziroma pokličite na interventno telefonsko številko 113 ali anonimno številko policije 080 1200.