PRIPRAVLJENI

Kaj vse morate vedeti pred odhodom v gore

T.D.
15. 7. 2020, 21.32
Deli članek:

Pred izletom v hribe se dobro pripravite, da pozneje ne boste obžalovali, da ste sploh šli od doma

Dreamstime
Držite se predvsem enega pravila: previdnost ni nikoli odveč!

Če niste ravno izurjen hribolazec, bi pa kljub temu radi v teh pasjih dneh poiskali osvežitev nekoliko višje, vam svetujemo, da se držite predvsem enega pravila: previdnost ni nikoli odveč! Presenetijo vas lahko ne samo otiščanci, zvin gležnja ali praske zaradi nerodnega zdrsa, ampak tudi udar strele ali še kaj hujšega.

Oprema

Bodite samozadostni in vedno pripravljeni, da boste morda prisiljeni med potjo prenočiti zunaj. Zatorej v vašem nahrbtniku ne sme manjkati naslednja oprema: hrana in voda, zemljevid in kompas, svetilka in rezervni par baterijskih vložkov, komplet za prvo pomoč, piščalka, nož, vodoodporne vžigalice ali vžigalnik, sredstvo za zaščito proti mrčesu, krema zoper sonce, sončna očala.

Hrana in voda

V vlažnem in vročem dnevu med hojo telo hitreje izgublja vodo. Nujno je treba popiti vsaj dva litra tekočine na dan, in sicer v rednih presledkih. Če boste čakali, da vas zažeja, pomeni, da ste že dehidrirani. Vzemite s seboj zadostno zalogo vode (oziroma razmislite, kje med potjo jo boste obnovili), prav tako ne pozabite na pot vzeti malice.

Oblačila

Oblečeni bodite po plasteh oziroma po principu čebule. Prva plast: kratka majica, ki odvaja znoj proč od vašega telesa. Najboljši material je polipropilen ali poliester. Druga plast: oblačilo, ki ohranja telesno temperaturo, na primer volnen pulover ali jopič iz flisa. Tretja plast: vodoodporen anorak ali vetrovka. Ne oblačite si bombaža neposredno na kožo, saj vlago zadržuje v sebi in je ne odvaja proč od telesa. Boljša izbira so sintetična (to velja tudi za hlače) ali volnena oblačila.