Zanimivosti

Preprečite zastrupitve zaradi pokvarjene hrane

Z.F.
14. 7. 2020, 21.30
Deli članek:

Vroči poletni dneviI lahko vplivajo na pokvarljivost hrane, zato moramo shranjevanju in pripravi hrane v tem obdobju posvetiti precej več pozornosti kot sicer. Pozorni bodite predvsem na spremembe videza in barve ter vonja in okusa.

Dreamstime
Hrane za piknik ne postavljajte v prtljažnik avtomobila, saj je tam temperatura najvišja.

Visoke poletne temperature nam večinoma godijo, a so te razmere lahko precej nevarne za hrano. Zato moramo tako shranjevanju kot pripravi hrane nameniti še posebno pozornost in ob tem upoštevati, da se shranjevanje na prostem z višanjem temperature krajša. Tudi če hrana na prvi pogled ni videti pokvarjena, nima neprijetnega vonja ali okusa, ni nujno, da jo je varno uživati, in lahko povzroči zastrupitev oziroma resnejša bolezenska stanja.

Na izletih, plaži ali v hribih …

Poletje je čas, ko se pogosto odpravimo na kak krajši ali daljši izlet oziroma si privoščimo počitnice. S seboj na pot po navadi vzamemo nekaj hrane, denimo kruh s salamo in sirom, nekaj sveže domače zelenjave in slanih oziroma sladkih prigrizkov. Da bi hrano obvarovali pred visokimi temperaturami, je najbolje, da jo shranite v priročno hladilno torbo. Te, če je mogoče, ne postavljajte v prtljažnik avtomobila, saj je tam temperatura najvišja. Naj bo raje na zadnjih sedežih. Ko prispete na kraj, kjer si boste privoščili postanek oziroma piknik, hladilno torbo takoj postavite v senco.

Surove, polpripravljene, gotove jedi

Na piknikih bodite pozorni na čas shranjevanja hrane in njeno kvaliteto, saj se, kot smo že povedali, zaradi visokih temperatur lahko precej hitreje pokvari. Surova živila, kot so meso, jajca in morski sadeži, hranite v hladilni torbi oziroma hladilniku čim dlje, najbolje kar do priprave. Na kvaliteto pazite tudi pri že pripravljenih jedeh, opazujte predvsem barvo in upoštevajte vonj. Takšne jedi vzemite s seboj le, če jih boste pojedli oziroma uporabili takoj, medtem ko lahko gotove jedi, ki vsebujejo občutljiva živila (jajca, mleko in podobno), na prostem ostanejo največ eno uro, če je temperatura zraka od 28 do 30 stopinj Celzija.

Ločeno shranjevanje

Svetujemo vam, da že pripravljeno hrano in surovo meso shranjujete ločeno. Enako naj velja pri shranjevanju pijače. Strokovnjaki sicer priporočajo, naj napol pripravljene ali predpripravljene hrane ne jemljemo s seboj na pot, saj je v njej največ bakterij, ki se pod vplivom visokih temperatur izjemno hitro razmnožujejo.