Japonska specialiteta sašimi, jed iz tankih rezin surove ribe ali mesa, ki se običajno zaužijejo s sojino omako, ni nobena izjema, ravno obratno, okužbe so razmeroma pogoste. To je na lastni koži izkusila 25-letnica iz japonske prestolnice Tokio, ki jo je nekega dne začel oščemeti v grlu. Seveda bi lahko bil to zgolj znak običajnega prehlada ali vnetja grla, a je na svojo grozo hitro spoznala, da ji bolečine povzroča črv, ki si je dom ustvaril v njenih mandljih. Zdravniki, ki so jo zdravili, so študijo primera prejšnji teden objavili v znanstveni reviji American Journal of Tropical Medicine and Hygiene

Odvilo se je nekako takole. 25-letnica si je privoščila sašimi, pet dni pozneje pa se je zaradi draženja v grlu že znašla pred vrati ene od tokijskih bolnišnic. Njeni krvni testi so bili dobri, tudi sicer pa je bila videti zdrava, vse dokler niso opravili bolj podrobnih testov. Izkazalo se je namreč, da v njenem levem mandlju tiči nekaj zavitega in temnega, ki nikakor noče biti pri miru. Zdravniki so poprijeli za pinceto in izvlekli 3,8 centimetrov dolgega in milimeter debelega »črva,« pravzaprav ličinko gliste v četrti stopnji razvoja, torej še niti ne »odraslega« primerka. Bolnica je po posegu sicer hitro okrevala. Kot poroča britanski Guardian, ne gre za osamljen primer, z vse večjo priljubljenostjo sušija in sašimija po svetu se veča tudi število okužb s paraziti.