Zanimivosti

Česa vsega ne smemo čistiti z vodo

Z.F.
18. 7. 2020, 12.18
Deli članek:

Voda je sicer osnovno sredstvo pri čiščenju večine površin in predmetov, a kljub temu obstaja nekaj stvari, ki jih ni dobro čistiti z vodo. Veste, kdaj se ji moramo izogniti?

Profimedia
Tako kot sedežnih garnitur iz usnja tudi tkanin iz mikrovlaken ne čistimo z vodo.

Ker ni abrazivno čistilno sredstvo, kot so čistila, detergenti, kis, limonin sok in soda bikarbona, je voda nepogrešljiva in skoraj zmeraj dobrodošla izbira. Le nekaterih madežev žal ne moramo čistiti z vodo, saj bi lahko tako naredili več škode kot koristi. Čiščenju nekaterih predmetov so torej namenjena posebna čistilna sredstva oziroma tehnike, ki jih je dobro poznati.

Vzmetnice

Danes ima sicer večina vzmetnic pralno prevleko, a je ta prepogosto prevelika, da bi jo lahko stlačili v boben pralnega stroja. Prav tako nekatere prevleke vsebujejo karbonske niti, ki bi se lahko med pranjem uničile. Če niste vešči čiščenja prevlek vzmetnice in tega ne želite početi, kljub vsemu pa si želite spati na čisti vzmetnici, uporabite naslednji trik. Vzmetnice nikar ne močite z vodo, saj jo boste le s težavo posušili, temveč jo posujte s sodo bikarbono in pustite delovati vsaj štiri ure. Nato uporabite močan sesalnik, najbolje globinskega, ki bo posesal prah, odstranil neprijetne vonjave in opravil tudi s pršicami, ki se po navadi zadržujejo v zgornjih plasteh vzmetnice.

Usnje in umetno usnje

Že res, da so sedežne garniture iz usnja veliko bolj trpežne in obstojne, vendar imajo ob vseh svojih pozitivnih lastnostih tudi nekaj negativnih. Kot veste, se čiščenje usnja, tako sedežnih garnitur kot čevljev ali prehodnih jaken, z vodo odsvetuje. Voda bo na usnjenih površinah pustila madeže. Zato raje uporabite mehko krpo in specialna čistila oziroma olja; tako boste odstranili madeže in usnju povrnili sijaj. Enako velja za predmete iz umetnega usnja.

Mikrovlakna in žamet

Tako kot sedežnih garnitur iz usnja tudi tkanin iz mikrovlaken ne čistimo z vodo. Podobno velja za ostale mehke tkanine, kot sta semiš in žamet, saj lahko voda pusti trajen madež, ki ga je težko odstraniti, če sploh. Za čiščenje prevlek iz mikrovlaken ali žameta obstajajo posebne krtačke in naprave, sicer pa jih občasno odnesite v čistilnico.