NAJ SPET ZASIJEJO

So talne ploščice Izgubile svoj sijaj?

Z.F.
11. 7. 2020, 18.01
Posodobljeno: 11. 7. 2020, 21.40
Deli članek:

Če so bile keramične ploščice nekoč rezervirane zgolj za kopalnice in hodnike, pa novodobni trendi narekujejo njihovo postavitev tudi v številne druge prostore, saj odlično posnemajo lesene pa tudi kamnite vzorce. Kako pa je s čiščenjem?

Dreamstime
Keramične ploščice očistite z gobo ali resastim čistilcem.

Če danes talne ploščice krasijo številne možnosti v smislu reliefov, oblik, velikosti in postavitev, je že od nekdaj znano, da so nepogrešljive tudi zato, ker jih je enostavno čistiti. Dovolj bo, če bomo talne ploščice vsaj dvakrat tedensko posesali ali pometli, enako pa moramo storiti, preden se lotimo pomivanja tal. Dovolj bo, če to storite enkrat na dva tedna, razen v prostorih, kjer je umazanija hitreje prisotna. Smiselno je tudi, da mokre madeže takoj počistite, saj v nasprotnem primeru postanejo trdovratnejši, na mat površinah pa lahko ostanejo celo lise. Precej napornejše in trdovratnejše je čiščenje fug, ki bi jih bilo dobro očistiti vsaj enkrat na tri mesece. A pri čiščenju bodite previdni. Ni vseeno, s čim pomivate keramične oziroma porcelanaste ploščice in s čim ploščice iz naravnega kamna. Tudi pri čiščenju fug ne uporabljajte čistil kar vsevprek.

Keramične ploščice

Če so ploščice s sijajem, čistilu dodajte nekaj trgovinskega pripravka za čiščenje stekla, ali pa v čistilno mešanico dodajte nekaj amonijaka.

Keramične ploščice so najpogostejša izbira in tako tudi najpogostejši detajl v naših kopalnicah in na hodnikih, pogosto pa tudi v kuhinjah. Čiščenje je preprosto in hitro, če seveda posežemo po pravih čistilih in se čiščenja lotimo v pravem času. Preverili smo ponudbo čistil in pripomočkov za čiščenje. Strokovnjaki svetujejo, da za čiščenje raje kot po čistilcu za tla posežete po gobi, resastem čistilcu ali običajni gobi. Čistilci za tla so običajno narejeni iz pene, ki v svojo notranjost ujame preveč vode, pogosto pa z njimi le s težavo odstranimo trdovratne madeže. Boljša alternativa so čistilci z bombažnimi prevlekami ali prevlekami iz mikrovlaken. Za čiščenje uporabite zgolj vodo z nekaj kapljicami detergenta za pomivanje posode. Ko je voda umazana, jo zamenjajte, krpo pa dobro ožemite. Za čiščenje lahko uporabite tudi kis, dobro razredčen v vodi, ki bo poskrbel za dezinfekcijo.

Kamnita tla

Če imate plošče iz skrilovca, marmorja ali granita, je treba biti pri izbiri čistil nekoliko previdnejši. Nikar jih ne čistite s kisom ali limono, saj lahko poškodujete površino. Uporabite vodo in čistilno sredstvo s čim bolj nevtralnim pH, ali pa izberite čistilo, namenjeno zgolj čiščenju kamna. Ne uporabljajte grobih krtač, metel ali gob za čiščenje ter tla dovolj hitro obrišite do suhega.