Zanimivosti

Kako postanete mojstri peke na žaru? Preprosto – takole!

Pivka
22. 7. 2020, 09.37
Posodobljeno: 22. 7. 2020, 09.40
Deli članek:

Žar že zdavnaj ne pomeni več samo rdečega mesa na ognju, čevapčičev in pleskavic. Urbani trend tega poletja tiči preprosto drugje – v piščančjih dobrotah. In če želite letošnje poletje slediti trendom, potem upoštevajte naslednje nasvete in osvojite laskavi naziv mojstra peke na žaru.

Pivka
Postanite pravi mojster

7 stvari, ki jih mora vedeti vsak žar mojster

Ste že osvojili veščine peke na žaru?

1. Površina žara naj bo čim večja. Na večji površini bomo lažje razporejali različne vrste mesa in zelenjave.

2. Kupimo pravo kurivo. Najboljši okus mesu pričara naravno oglje, ki mu lahko dodamo tudi lesne sekance. Priporočamo les češnje ali jablane, ki piščančjemu mesu prida sladkoben okus.

3. Ves čas pečenja imejmo nadzor nad temperaturo. Polovico oglja premaknemo na stran in ga uporabimo po potrebi.

Pivka
Piščančja nabodala s sirom in slanino bodo navdušila.

4. Izberimo kakovostno meso in zelenjavo. Uspeh bo zagotovljen, če bomo uporabili sveže sestavine visoke kakovosti lokalnega izvora. Za številne, ki prisegajo, da je najboljše meso tik ob kosti so na voljo perutničke, stegna in krače. Pečeno meso zlahka primemo v roke, zato ne potrebujemo pribora.Lahko ga pripravimo na svežem zraku ali v objemu doma, saj je priprava enostavna tako pečici, ponvi ali ali na žaru. Piščančji čevapčiči, pleskavice in nabodalca zaokrožijo okus pečenemu mesu na žaru ali v ponvi. Tudi hrenovke Pivka so odlična popestritev jedi na pikniku. Primerne so tako za kuhanje, žar in peko v pečici. Z njimi lahko pripravimo hot dog, jih nabodemo na nabodalce ali ovijemo v testo.

Pokusite odlične piščančje odščipance s sirom Pivka. Polnost okusa zaokrožijo blage začimbe. Primerni so za vse aktivne, ki imajo premalo časa, a se hkrati zavedajo pomena izdelkov preverjenega lokalnega porekla in izbirajo lahkotnejše obroke. Odščipance lahko pripravimo v ponvi ali na žaru.

5. Ne pozabimo na pribor za peko. Potrebujemo vilice, da ločimo čevapčiče, ki smo jih prej popekli. Piščančje čevapčiče ali pleskavice zaradi rahlosti vzamemo z embalaže skupaj s spodnjim papirjem in jih položimo na žar ter nato odstranimo list. Popečemo jih z obeh strani in šele kasneje ločimo čevapčiče. Za peko na žaru potrebujemo vedno tudi klešče (prijemalko) za obračanje mesa. Z njimi lahko rešimo tudi perutničko, če pade v oglje.

6. Uporabljajmo pokrov. Obvezna oprema za peko na žaru, v ponvi in v pečici je pokrov, ki ohranja svežino mesa. Ko se meso popeče, ga za nekaj časa pokrijemo, da se poduši. Nato še kratko popečemo.

7. Marinade so še posebej zaželene za žar. Vsi poznamo pravilo: “pustite za nekaj ur, najbolje čez noč” Piščančje meso naj se marinira v pokriti posodi v hladilniku. Če meso pečemo na plošči, si nekaj marinade prihranimo za prilivanje k mesu. Na ta način meso ohrani svežino, sicer postane nežno piščančje meso z malo maščobe suho in pusto.



Pa vi? Kaj boste na žaru pripravili danes?
Če bi radi nekaj več, kot le piščančje čevapčiče, potem vsekakor poskusite PIVKINE DOBROTE: nova piščančja nabodala s sirom in slanino ali piščančje odščipance s sirom, ki se kar stopijo v ustih. 

Pivka
Najboljši okusi se vedno pričnejo z najboljšo izbiro.

Oglasno sporočilo