Zanimivosti

Eksperimentiraj s hrano – najdi nove recepte!

Oglasno sporočilo
22. 4. 2021, 10.24
Posodobljeno: 22. 4. 2021, 10.24
Deli članek:

Ko pomislimo na piknik, se nam v misli zagotovo prikradejo mesne dobrote z žara in sveža zelenjava, ki so stalnica tradicionalnih druženj na prostem. Slovenci se zelo radi družimo in pikniki so v poletnem času praktično naša stalnica. Popestrite letošnje druženje na prostem in poskrbite, da bodo vaši gostje v njem neizmerno uživali.

dreamstime
Pisano na žaru

Kako pripraviti nepozaben piknik?

Začne se pri pripravi piknik prostora. Kot popolni gostitelj zagotovo želite, da so vaši gostje očarani že ob prihodu. Pričakajte jih s popolnim ambientom in okrašenim piknik prostorom. Poskrbite tudi za glasbo in družabne igre, ki bodo popestrile vzdušje. Najbolj važno pa je, da poskrbite tudi za omamne dobrote z žara, ki veljajo za glavno zvezdo vaše piknik zabave. Letos je pravi čas, da preizkusite tudi kaj novega in svoj piknik dvignete na višji nivo.

Posezite po pečeni zelenjavi in prilogah

Da bi poleg omamnih mesnih dobrot ponudili še nekaj drugačnega, še bolj okusnega, lahko posežete po pečeni zelenjavi na žaru. Odlično bodo izpadli na žaru popečeni jajčevci ali bučke s feto, ki jih operemo, razrežemo in začinimo pred peko, ko so pečeni pa po njih posujemo svež feta sir. Odlični so tudi pečeni beluši na žaru, ki jih pred peko premažemo z olivnim oljem in začimbami, po peki pa polijemo s sokom limone. Nekaj posebnega pa so zelenjavna nabodala – na lesene palčke preprosto nabadamo očiščeno in narezano zelenjavo po izbiri, ki jo kasneje položimo na žar in popečemo.

Dobrote iz folije

Mehki siri za žar, ribe in druge dobrote lahko pripravite kar v aluminijasti foliji. Mehki sir začinite z izbrano začimbno mešanico, mu dodate paradižnik in čebulo, zavijete in položite na žar. Ko je pečen, ga preprosto pomažete po zapečenem kruhku. Če bi si zaželeli nekaj bolj morskega, pa izberemo čvrsto ribo, ki jo operemo in očistimo ter mariniramo v izbrani začimbni mešanici ter obložimo z limono. Ko je pečena, jo lahko postrežemo s pečenim krompirčkom in zeleno solato.

Sladice iz žara

Ste vedeli, da na (očiščenem) žaru lahko pripravite tudi izjemno okusne sladice? Potem preprosto morate preizkusiti pečene banane na žaru. Lahko jih razrežemo na debele kose in pečemo, dokler ne dobijo zlate barve, potem pa serviramo z dodatkom medu. Lahko pa jih tudi prerežemo po dolžini in napolnimo z dodatki po želji. Pečemo jih dokler se ne obarvajo v temno rumeno barvo.

dreamstime
Pečeni sir s figami