Zanimivosti

Sir za žar? Kako ga popestriti z s prilogami?

Oglasno sporočilo
22. 4. 2021, 10.24
Posodobljeno: 22. 4. 2021, 10.25
Deli članek:

Bi popestrili svoj piknik, pa ne veste kako? To je odlična priložnost, da malce obrnete rutino in si poleg mesnih dobrot z žara privoščite tudi nekaj manj mesnega, a vseeno omamno dobrega – posezite po siru za žar! Kombinirate ga lahko s številnimi prilogami in jedmi, zato je kulinarična izkušnja zagotovljena.

dreamstime
Sir na žaru

Kaj da vsakemu žaru piko na i? Sir!

Če si sira na žaru zaželimo na hitro, je najbolj enostavno, da ga preprosto kupimo v trgovini. Sveži in pasterizirani siri za žar so že pripravljeni za peko, zato bo njihova priprava hitra in enostavna – na žar ga položimo podobno kot mesne izdelke in pečemo toliko časa, kot je predvideno na embalaži. Če pa si želimo v njegovi pripravi uživati dlje, pa lahko sire na žar v zanimivih kombinacijah pripravimo tudi sami doma! Ob tem pa moramo biti pazljivi – za peko na žaru so namreč najbolj primerne vrste trdega sira, zato moramo poseči po gaudi ali edamcu. Izbrani sir preprosto narežemo na rezine, ga po želji začinimo z izbranimi začimbnimi mešanicami in položimo na žar.

Neskončno okusnih kombinacij

Sir za žar se odlično poda različnim okusom. Za vas smo zbrali nekaj idej, ki bodo navdušile vaše brbončice in obogatile kulinarično izkušnjo.

1)      SIR z OMAKO: vsem dobrotam z žara se odlično poda pikantna omaka, s katero lahko pred peko premažemo sir za žar ali pa jo ponudimo kot pomako. Zanjo potrebujemo 0,5 dcl jabolčnega soka, 5 žlic kečapa, manjšo žlico sladkorja, mlete rdeče paprike in kisa ter začimbe po želji. Sestavine zmešamo in kuhamo dokler ne zavre, potem pa zmanjšujemo temperaturo in mešamo, dokler se omaka ne zgosti.

2)      SIR z ZELENJAVNO PRILOGO: k siru za žar se odlično poda tako sveža, kot tudi pečena zelenjava. Posežete lahko po svežem paradižniku, čebuli in rdeči papriki, ali pa z začimbno mešanico iz česna, rožmarina in soli obogatite bučke in jih skupaj s sirom popečete na žaru.

3)      MEHKI SIR z ZAČIMBAMI: posežemo lahko tudi po mehkejših sirih, ki jih skupaj z začimbnimi mešanicami položimo v aluminijasto folijo in približno pol ure pečemo na žaru. Poleg začimb lahko v folijo dodamo tudi svežo zelenjavo (paradižnike, čebulo, papriko …) in poskrbimo za še večji in boljši preplet okusov. Ko je mehki sir v foliji pečen, ga namažemo na hrustljav kruhek.

4)      pisana NABODALA s SIROM: sir za žar se odlično poda tudi k zelenjavnim nabodalom. Njihova priprava je popolnoma enostavna – lesena nabodala pomočimo v hladno vodo, v vmesnem času pa operemo, osušimo in razrežemo izbrano zelenjavo. Posežemo lahko po papriki, bučkah, paradižniku, čebuli … Zelenjavo in sir mariniramo v olivnem olju z dodatkom soli, popra, česna in ostalih začimb po izbiri. Vse skupaj pokrijemo s folijo in za pol ure postavimo na stran, da se okusi prepojijo. Kasneje koščke zelenjave in sira izmenično nabadamo na nabodala in položimo na žar, kjer jih pečemo nekaj minut.

Zelenjava na žaru