Zanimivosti

Kako odgnati nadležne komarje?

Oglasno sporočilo
24. 6. 2020, 12.22
Posodobljeno: 24. 6. 2020, 13.08
Deli članek:

Poletni dnevi, topli sončni žarki in preživljanje časa v izbrani družbi na prostem ob dobri hrani in osvežilni pijači … nič ni lepšega! Vse dokler ne zaslišite zoprnega brnenja in opazite rdečine ter začutite neprijetne srbečice.

Največja nadloga druženj na prostem so komarji, ki ne uničijo le razpoloženja vas in vaših gostov, temveč lahko povzročajo tudi lažje alergijske reakcije.

Zakaj privabljamo komarje?

Znano je, da nas komarji pikajo zato, ker njihove samice potrebujejo našo kri za razvoj svojih jajčec. Raziskave naj bi celo kazale, da so ljudje, ki imajo krvno skupino 0, bolj podvrženi pikom komarjev, kot pa ostali. Podobno velja za tiste, ki bolj globoko dihajo – komarji naj bi namreč raje izbirali tiste ljudi, ki izdihajo več ogljikovega dioksida. Poleg vsega naštetega pa komarje privlači tudi naš telesni vonj, še posebej znoj.

Kako jih lahko odženemo?

Najhitrejša rešitev v boju proti komarjem so zagotovo repelenti, ki vsaj začasno zakrijejo naš vonj in pa redno umivanje. Slednje naj bi zmanjšalo bakterije in druge kemične snovi na naši koži, posledično pa odvrnilo komarje od tega, da bi nas napadli. Priporočljivo je tudi, da nosimo svetla oblačila in z njimi prekrijemo čim večji del telesa. Ker to v vročih poletnih dnevih ni tako preprosto, lahko posežemo tudi po kateri izmed naravnih metod.

Pomembno je, da že v začetku odstranimo pogoje za njihovo razmnoževanje. Ker se komarji radi zadržujejo tam, kjer je stoječa voda, odstranimo vse vrče z vodo in zbiralnike vode. Na mesta, kjer ne želimo nadležnega mrčesa, lahko posadimo tudi rastline, ki veljajo za naravne odganjalce insektov in tako poskrbimo še za dekoracijo ali pa začimbe uporabimo med kuho in z njimi oplemenitimo naše jedi. Mednje spadajo citronska trava, meta, ognjič, sivka, limona, melisa, rožmarin, pehtran, bazilika in še mnoge druge. Nekatere izmed njih lahko uporabimo tudi na različne druge načine. Nekaj lističev melise ali mete zmečkamo med prsti, mešanico pa namažemo po telesu. Rožmarin lahko nasujemo na krožnik in ga zažgemo, dim pa bo komarje odgnal daleč proč. Podobno pa lahko storimo tudi s kavo, saj jih vonj prežgane kave močno odbija.

V kolikor boste posegli po kateri od naštetih metod, bodo vaša druženja na prostem zagotovo bolj brezskrbna in prijetna. Uživali boste lahko na prostem v dobri družbi in poskrbeli za ambient, ki vam ga bodo zavidali prav vsi.