Gabez

Nadležen plevel, ki lajša številne bolečine

Z.F.
21. 6. 2020, 21.12
Posodobljeno: 21. 6. 2020, 22.26
Deli članek:

Gabez velja za neželen plevel, ki ga na njivah običajno zatirajo s herbicidi. A ne pozabimo, da je zdravilna rastlina, ki je nepogrešljiva v tako v kozmetiki kot tudi v ekološkem kmetijstvu in permakulturi.

Dreamstime
Gabez

Gabez je skoraj pozabljen plevel, ki je nekoč veljal za visoko cenjeno rastlino, ki so jo v ljudskem zdravilstvu pogosto uporabljali. Tudi danes je poznan po številnih zdravilnih učinkih. Z njim si lahko pomagamo pri modricah, ranah, opeklinah, zmečkaninah, zvinih in zlomih. Gabez je odlično naravno gnojilo, saj krepi in bogati vrtne rastline z minerali in pospešuje njihovo rast.

Blagodejni učinki

Pripravke iz gabeza uporabljamo zgolj zunanje. V zdravilstvu je uporabna le korenina, ki jo nabiramo takrat, ko je gabez v razcvetu. V gabezu najdemo alantoin, ki pospešuje celjenje ran, spodbuja regeneracijo celic ter se odlično obnese pri zvinih, modricah, opeklinah in hujših ranah. Uporabljamo ga tudi pri zmečkaninah in zlomih, saj naj bi bil odličen za preprečevanje in zmanjševanje videza brazgotin. Znano je, da gabez deluje protivnetno in deloma protibolečinsko, zaradi česar se pogosto uporablja pri revmatskih obolenjih, vnetjih veziva, kosti in pokostnice ter pri bolečinah v mišicah in sklepih, ki so posledica starosti, preobremenitve ali športnih naporov. Zdravilci ga svetujejo pri krčnih žilah, hemoroidih in manjših oteklinah. Gabez pa ni uporaben zgolj v zdravilstvu, temveč je nepogrešljiva sestavina tudi v kozmetiki. Zaradi čreslovin, za katere je znano, da delujejo protimikrobno in adstringentno, kar pomeni, da so njegovi pripravki primerni za čiščenje aknaste in mozoljaste kože. Dobro se obnese pri razdraženi in občutljivi koži, znani pa so dobri rezultati pri blaženju luskavice.

Gabezov macerat

Pripravimo ga iz korenine, ki jo očistimo in narežemo na kolobarčke ter sušimo teden dni. V kozarec položimo 50 gramov korenin in prelijemo s 400 grami olivnega olja. Kozarec zavijemo v aluminijasto folijo in pustimo stati šest tednov. Macerat nato precedimo skozi gazo, rastlinski material dobro stisnemo. Shranimo ga v temno steklenico in hranimo na hladnem. Ima protivnetno delovanje, kožo pomirja, blaži bolečine v mišicah in sklepih. Učinkovit je pri razdraženi in vneti koži.